През 2015 се очакват 15% повече сделки с жилища

През 2015 се очакват 15% повече сделки с жилища
A A+ A++ A

Поне 15% ръст в броя сделки с жилища през 2015 г. прогнозират от агенцията за имоти "Адрес". Според анализаторите цените ще се покачат със 7-9%, но пазарът ще се оживи единствено в по-големите градове.

Още през 2014 г. се забеляза известен ръст на нивата по тримесечия в големите градове. Той бе най-осезаем през третото тримесечие на 2014 г. спрямо същия период на 2013 г.

„Активизирането ще се обуславя от няколко фактора, като най-важният остава продължаващият спад на лихвите по депозитите и общото усещане за несигурност на банковата система, независимо, че не се очакват реални нови сътресения в този сектор“, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията. „С времето привлекателността на депозита се изгуби. И макар спестяванията на хората в банките да са гарантирани, забавянията в изплащането и липсата на бързо решение на проблема с КТБ създаде усещане у много клиенти, че има по-сигурни варианти за съхранение на парите. Опцията за покупка на имот е най-позната на потребителите и носи минимален риск, което я прави и най-честият им избор“, обяснява Павлов.

По думите му, пред клиентите не стоят много на брой добри възможности за сигурно и ликвидно вложение на парите. В същото време жилището е дългосрочна покупка, застраховано е от инфлация и носи редица опции за оползвотворяване. В допълнение към това ниските цени в момента и тенденцията към покачване ще реализира отложените покупки с цел „да купим по-късно, ще бъде по-евтино“. Голяма част от купувачите ще изберат сделка скоро, тъй като нивата вече се оттласкват от най-ниските си стойности.

„Отдаването под наем на даден имот носи в пъти по-добра ликвидност от съхранението на парите на депозит, тъй като лихвите в момента не надхвърлят 2%, а има очаквания за допълнително понижение“, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър. „Новината за намерението на регионалното министерство да санира безплатно панелни жилища допълнително ще засили интереса към тези имоти, а и евентуално ще стабилизира цените им“, допълва Богданов.

Активизирането и ръстът на цените ще са актуални единствено за по-големите градове и главно за столицата, посочват от компанията.

„Пазарът ще се развива основно в големите населени места, където има икономическа стабилност и по-голяма сигурност на доходите. Според МРРБ 98% от панелните сгради, които ще бъдат санирани, също се намират в по-големите градове на страната“, казва Калоян Богданов.

В момента хората наистина подбират в какъв имот да вложат своите пари. Активните купувачи са млади семейства или хора, продали имота си, търсещи да купят друго, по-голямо жилище. На възрастова основа съществуват два профила купувачи. Първият е на млади хора, до 35-годишна възраст, с добри позиции и постоянна работа, които купуват първия си жилищен имот. Вторият тип купувачи са по–улегнали, на възраст 45-50 години, чиято причина за покупка на имот е инвестиция.

Двустайните апартаменти са атрактивни и по-лесни за отдаване под наем и по тази причина в момента се търсят главно за инвестиция. Най-търсените за покупка имоти през 2014 г. са тристайните и двустайните жилища, които заемат от около 70% от реализираните продажби. Около 70% е и делът на купувачите, които осъществяват покупката си чрез лични средства в рамките на 2014 г. В същото време между банките има силна конкуренция, което прави тегленето на ипотечен или друг кредит достъпно.

#сделки #жилища #прогноза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"