Турски командоси щурмуваха отвлечения ферибот

Турски командоси щурмуваха отвлечения ферибот
Смята се, че похитителят е искал да използва пътниците на ферибота, за да освободи бившия лидер на ПКК Абдула Йоджалан, който е в затвор на егейски остров. Снимка: архив
A A+ A++ A

Турски командоси взеха на абордаж отвлечения ферибот в Мраморно море рано сутринта в събота, убивайки единствения, както се оказа, похитител.

Всички 25 заложници на борда са спасени невредими, предаде ДПА.

Според областния управител на Истанбул Хюсейн Авни Мутлу похителят е бил около 30-годишен и действително е твърдял, че е част от Кюрдската работническа партия ПКК, както се смяташе.

„Турските власти проверяват идентичността на пирата, но от комуникацията ни с него беше ясно, че той е член на терористичната организация“, заяви Мутлу.

Турските морски пехотинци щурмуваха ферибота около 12 часа след като той бе похитен. Похитителят действително е имал експолозиви по тялото си, както самият той е казал на капитана на плавателния съд при отвличането.

Според турската държавна телевизия, командосите са плували до ферибота, който е бил закотвен близо в гр. Силиврия, западно от Истанбул, след като горивото му свършило.

„Беше внимателна и бързо осъществена операция, без да има престрелка“, разказа още Мутлу за щурма на плавателния съд в 5.35 сутринта местно (и българско) време.

Турската телевизия NTV показа кадри как 19-те пътници и шестима членове на екипажа на ферибота „Картепе“ го напускат с патрулни лодки.

Първоначално се смяташе, че един похитител е отвлякъл пътническия ферибот „Картепе“, плаващ между пристанищата на град Измит и Карамюрсел в Турция; впоследствие обаче се появи информация, че похитителите са четирима или петима, и че са от Кюрдската работническа партия ПКК.

Турските медии смятаха, че похитителите възнамеряват да насочат кораба към остров Имрали в Мраморно море, където лидерът на ПКК Абдула Йоджалан излежава доживотна присъда.

#Абдула Йоджалан #ПКК #кюрди #Кюрдистан #Турция #похитители #ферибот #Кюрдска работническа партия #тероризъм #терористи #щурм #морски пехотинци #командоси #Мраморно море #Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"