4128 имота на длъжници отиват на публична продан

4128 имота на длъжници отиват на публична продан
A A+ A++ A

4128 имота на длъжници се предлагат на публична продан по празниците, пише "Труд", като се позовава на  регистъра на продажбите на частните съдебни изпълнители.

1193 от тях са апартаменти, голямата част от които двустайни. Къщите, които ще бъдат изгубени от собствениците им, са 512. Отделно се продават и 146 етажи от къщи, както и 26 цели жилищни сгради.

На публична продан са обявени и 6 фабрики, сред които цех за оцет в Добричко, цех за вафлени кори в Търновско, дървообработващо предприятие в Плевен и хлебозавод в Омуртаг. 23 хотела ще бъдат загубени от собствениците им, като 8 от базите са на морски бряг, съобщава още изданиято.

Частен съдебен изпълнител от Русе продава товарен кораб. Става дума за големия речен съд "Хохрайн", построен през 1981 г. с тонаж 1594 т. Началната продажна цена е 488 958 лв, тъй като корабът е ипотекиран в българска банка за 250 000 евро. Малко по-висока – 546 030 лв., е началната цена на видинска ро-ро баржа в товароподемност 1432 т, която също си търси нов собственик. Построена е през 1984 г. в Германия и според частния съдебен изпълнител е в добро състояние.

159 длъжници ще загубят своите МПС. Най-ниската начална цена – 68 лв., е за колесен трактор в Ямболско, който обаче никога няма да тръгне на собствен ход. Той отдавна е разглобен на металните си части и може да бъде предаден в пункт за отпадъци. Машината е била собственост на селска кооперация.

Частните съдебни изпълнители продължават да разпродават и дребни предмети на малки длъжници, за да покрият борчовете им. Бирник от Шумен например е обявил на публична продан сателитна система с тунер с начална цена 5 лева, МP3 плеър за 8 лева и тонколони "Самсунг" за десетачка.

Продажбата на имот по правило се извършва по цена, определена от съдебния изпълнител, която е равна на пазарната минус 25%. Тази цена не е обвързана с размера на ипотечния кредит, ако предмет на продажбата е жилище.

Ако не се реализира продажба на имота на първата продан, най-рано месец след това се насрочва втора продан. Началната цена вече е 80% от първоначалната цена за първата продан.


#имот #Продан #длъжници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »