Малка дневна доза „Аспирин“ спирала рака

Малка дневна доза „Аспирин“ спирала рака
Всекидневното приемане на малка доза „Аспирин“ може да спре разпространението на раковите клетки в тялото, показва изследване на група учени от университета в Оксфорд. Снимка: neteyaz.com
A A+ A++ A

Всекидневното приемане на малка доза „Аспирин“ може да спре разпространението на раковите клетки в тялото, показва изследване на група учени от университета в Оксфорд.

Според специалистите едва наскоро за пръв път са били открити антиканцерогените свойства на това отдавна известно лекарство, предаде КРОСС.

Резултатите от изследвания, направени върху 77 000 пациенти, са показали, че „аспиринът“ намалява разпространението на рак в тялото на цели 36 процента от раковоболните.

Професорът от Оксфордския университет Питър Ротвел твърди, че става дума за едно много важно откритие.

„Болните могат много бързо да умрат в резултат на разпространението на рака, по-бързо отколкото дори развитието и растежа на самото раково образование, което означава, че ако се намери лечение, което да намали неговото разширяване, това ще представлява важно допълнение към лечението“, изтъква проф. Ротвел.

До момента почти всички качествени лекарства срещу рак са на доста високи цени и струват месечно на раковоболните по няколко хиляди паунда.

В същото време един флакон от 100 хапчета „Аспирин“ във Великобритания струва само 1,30 паунда.

Изследователи от Оксфордския университет посочват, че ежедневната употреба на „аспирина“ от 75 до 300 милиграма, което иначе се препоръчва на хората като защита от мозъчен и сърдечен удар, се оказва полезно за намаляване разпространението на рака.

Лекарите твърдят, че за ефикасността на лекарството е необходимо ежедневно приемане на „Аспирин“ в срок от 10 години.

#Оксфорд #разпространение #рак #доза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"