Идват нови избори, ако ГЕРБ не се разграничи от Патриотите, обяви лидерът на ДПС

Идват нови избори, ако ГЕРБ не се разграничи от Патриотите, обяви лидерът на ДПС
Лютви Места, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За 2015 г. съм песимистично настроен, тъй като ако ГЕРБ не се разграничи от Патриотичния фронт, то неизбежна необходимост са предсрочните парламентарни избори през 2015 г., заяви на пресконференция в Кърджали лидерът на ДПС Лютви Местан.

По думите му

това не е ултиматум пред премиера Бойко Борисов

а „един обективен анализ” на случващото се след вота през май т.г.

Според Местан Реформаторите и Патриотите са образували вътрешен коалиционен формат - ретрограден „деформаторски блок”. По този повод той заяви още, че ако премиерът Борисов иска неговият втори кабинет да бъде успешен, то той трябва да се освободи от този „ксенофобски камък”, защото в противен случай ще има 

„силно реформаторско говорене без реформи”

„Тези дни отбелязваме 30-годишнината от насилствената смяна на имената на българските турци, но не казваме толкова години от "възродителния процес", а от последния етап в борбата срещу комунистическия режим”, уточни Лютви Местан.

„Освен тези три десетилетия, изминали са и 42 години от преименуването на жители на Централните и Югозападни Родопи и целия този период е време да присъства в учебниците по история”, добави той.

Относно наложените му 15 акта за говорене на турски език на предизборни прояви, то експертите са категорични, че това не е в нарушение на изборния кодекс и ако е необходимо

Местан ще стигне до съда в Страсбург

По обяд в Кирковското село Могиляне се проведе традиционният възпоменателен митинг в памет на жертвите през зимата на 1984-1985 година.

Традиционно, събитието е пред паметника "Тюркян чешма". Преди 30 години по време на „възродителния процес” в селото загива 17-месечната Тюркян от куршум на жандармерията. На това място днес е издигната Тюркян чешма.

#ГЕРБ #Патриотичния фронт #Патриотите #парламентарни избори #Кърджали #ДПС #Лютви Местан #Бойко Борисов #Реформаторите #Възродителния процес #Страсбург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай