Бокова: ЮНЕСКО е случайна жертва

Бокова: ЮНЕСКО е случайна жертва
„Положението е, меко казано, трудно“, заяви генералният директор на агенцията на ООН Ирина Бокова.Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

ЮНЕСКО е случайна жертва на близкоизточния конфликт, след като САЩ спряха вноската си заради приемането на Палестинската автономия, заяви генералният директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура Ирина Бокова.

Тя приведе като пример образователните курсове в САЩ, които по думите й спомагат като цяло за стабилизиране на обстановката в страната.

„Убедена съм, че определена подкрепа ще получим от представители на частния сектор“, каза Ирина Бокова, коментирайки как ще бъдат компенсирави спрените вноски на САЩ и Израел, цитирана от ДПА.

Тя обаче разкри, че е „била сериозно обезпокоена от информацията за намерението на Германия да блокира своите средства“.

В четвъртък в германските медии се появи информация, че Берлин смята да блокира вноската си от 10,8 млн. евро за 2012 г. заради приемането на Палестина в ЮНЕСКО. Впоследствие обаче тази информация не бе потвърдена от властите.

Само преди два дни ЮНЕСКО прекрати изпълнението на програмите си до края на годината след оттеглянето на американската финансова помощ заради приемането на Палестинската автономия.

Тези мерки ще позволят да бъдат спестени 35 милиона долара, които с усвояването на 30 милиона долара от фонда за управление ще запълнят тази година дефицита на хазната на стойност 65 милиона долара, уточни Бокова при закриването на Общата конференция на организацията в Париж.

По думите й мерките не поставят под заплаха провеждането на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство на човечеството, който ще се състои в Бали от 22 до 29 ноември.

Те се отнасят главно за договорните задължения, публикациите, разходите за връзки с обществеността, личните пътувания и други, уточни тя.

„Положението е, меко казано, трудно“, подчерта Бокова.

На 31 октомври САЩ обявиха, че прекратяват вноските си за ЮНЕСКО след като същия ден Общата конференция реши да приеме Палестинската автономия като пълноправен член.

Финансовото оттегляне на САЩ лишава агенцията на ООН от 22% от бюджета й, т.е. създава дупка от 70 милиона долара за 2011 г., тъй като Вашингтон обикновено изплаща вноската си в края на годината.

За 2012 и 2013 г., когато ЮНЕСКО ще натрупа дефицит от 143 млн. долара, Бокова предлага редица мерки, сред които създаване на спешен фонд, отворен за даренията на институции и частни лица, или временно увеличение на вноските на държавите членки във фонда за управление.

#Междуправителствен комитет на ЮНЕСКО #Генерален директор на ЮНЕСКО #Париж #Палестинската автономия #Палестина #САЩ #ООН #ЮНЕСКО #Ирина Бокова #Израел #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »