Банковата система на Украйна пред колапс

Банковата система на Украйна пред колапс
Националната банка на Украйна
A A+ A++ A

Банковата система на Украйна се намира на границата на колапса, като най-острият проблем, който стои пред банкерите в момента е дефицитът на ликвидност.

Само през последните десет месеца клиентите на украинските банки са изтеглили 60 милиарда гривни и 9 милиарда долара от своите депозити, което е съответно 14 на сто и 30 на сто от целия обем на средствата, които гражданите имат по своите сметки.

В края на октомври руските банки оцениха потенциалните си загуби от кризата на 25 милиарда долара. Ако това отразява реалността, то загубите от украинските дъщерни дружества може да намалят капитала на банките-майки и да им създадат проблеми с покриването на правилата в Русия.

Очакваните загуби включват възможно спиране на обслужването на проблемни кредити и щети от действия на властите в Киев. На украинските дъщерни дружества се падат близо половината от споменатите 25 млрд. долара. Най-много - около 4 млрд. долара, се очаква да изгуби " Проминвестбанк", дружество на руската "Внешекономбанк" (ВЭБ), но още три други местни банки няма да си върнат по повече от 2,4 млрд долара.

#банкова система #банки #Украйна #колапс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"