Арестуваха убиеца от Тулуза

Арестуваха убиеца от Тулуза
Предполагаемият сериен убиец от Тулуза, който се смята за извършител на убийството пред еврейското училище в града, беше арестуван след 12-часова акция в сряда. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Предполагаемият сериен убиец от Тулуза, който се смята за извършител на убийството пред еврейското училище в града, беше арестуван след 12-часова акция в сряда.

Убиецът беше задържан от полицията, след като бе обсаден в къща в града, съобщи „Ройтерс“, цитирана от „Медиапул“.

Полицията щурмува къщата, въпреки че по-рано излезе информация, че се очаква той да се предаде.

Заподозреният изхвърлил през прозореца пистолет, в замяна на което получи „средство за комуникация“ с полицията.

Той предупреди, че разполага с два автомата, „Калашников“ и „Узи“, както и с друго оръжие.

Специални части на френската полиция обградиха къщата в Тулуза около 3.30 ч. местно време. При започналите преговори със заподозрения той казал, че е искал да отмъсти за палестинските деца и на френската армия за участието й в операции в чужбина.

Обградената къща е недалеч от еврейското училище, където бяха убити трите деца и равинът в понеделник. Заподозреният е бил един от наблюдаваните от Централната дирекция за вътрешно разузнаване след първите две нападения срещу военни на 11 и 15 март.

Майката на заподозрения беше доведена на мястото. Синът й обаче не пожела да влезе в контакт с нея, като заяви, че тя няма голямо влияние върху него. Братът на заподозрения е арестуван.

В хода на операциата са чути изстрели. Ранени са двама полицаи.

Клод Геан подчерта в интервюто си, че целта на полицията е заподозреният да бъде заловен жив и да бъде изправен пред съда. Полицията смята, че той е извършителят и на две други нападения в града, при които бяха убити трима френски войници от арабски произход. Според Клод Геан заподозреният има връзки с екстремистки среди, близки до „Ал Кайда“.

Предполагаемият сериен убиец от Тулуза се казва Мохамад Мера. Той е на 24 години и е френски гражданин от алжирски произход, съобщи „Франс прес“, като се позова на източници, запознати с хода на разследването.

Още през 2010 г. Мера е бил арестуван в афганистанския град Кандахар за криминални престъпления.

В Париж един от най-изтъкнатите духовни лидери на мюсюлманската общност в страната - главният имам на парижка джамия Далил Бубакр - предупреди, че не бива да се прави връзка между събитията в Тулуза и мюсюлманската религия.

В интервю за телевизионния канал „И-Теле“ имамът изтъкна, че 99 на сто от мюсюлманите във Франция са отговорни мирни граждани, които са далеч от насилието и които са успели да се интегрират в обществото. „Мюсюлманската общност във Франция неведнъж е доказвала своята лоялност към институциите, гражданите, мира и толерантността“, подчерта Бубакр.

Той обяви, че днес се очаква президентът на Франция Никола Саркози да се срещне с представители на основните религиозни общности в страната.

#училище #министър на вътрешните работи #Клод Геан #убийства #Тулуза #Мохамед Мера

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници