2014: Смъртоносна експлозия изпари 15 работници

2014: Смъртоносна експлозия изпари 15 работници
A A+ A++ A

На 1 октомври смъртоносна експлозия във фабриката за амуниции Миджур в село Горни Лом уби 15 работници – 13 мъже и две жени.

В деня на инцидента работниците са обезвреждали противопехотни мини от Гърция, по силата на договор за няколко милиона евро.

Експлозията, която вероятно е била причинена от човешка грешка, практически срина фабриката със земята и остави оцелелите около 40 души, наети в нея, без работа.

По време на разследването на инцидента, бе разкрито, че правилата за безопасност са били постоянно нарушавани, а лицензът на фабриката е бил отнеман два пъти, но връщан след обжалвания в съда.

Тогавашният социален министър Йордан Христосков заяви, че ръководството на фабриката е проявило престъпна небрежност и е игнорирало предписанията на Инспекцията по труда и агенцията по Контрол на общоопасните средства (КОС) към МВР.

“Работодателят не си е свършил работата, въпреки множеството административни и наказателни мерки,” каза Христосков. „Той е обжалвал заповедите и глобите, те са били отменени от съда и той е решил, че може да си продължава както обикновено.“

Разследването на инцидента продължава, но конкретни обвинения все още не са повдигнати.

Взривът в село Горни Лом беше най-смъртоносният от този тип за годината, но далеч не беше единственият. Две експлозии – в две различни фабрики за амуниции в Мъглиж – през февруари и декември убиха по един работник. Четвърти взрив, в оръжеен завод в Костенец през лятото рани 11 работници и счупи прозорците на околните домове.

#експлозия #фабрика #амуниции #Миджур #Горни Лом

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »