Откриват център по клетъчна терапия във Варна

Откриват център по клетъчна терапия във Варна
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Център по транслационна медицина и клетъчна терапия е открит в университетската болница "Света Марина" във Варна. Това е първото подобно здравно заведение в Източна България.

"Модерното оборудване на стойност над 2 милиона лева е закупено със средства от Оперативна програма "Конкурентоспособност", обясни проф. Красимир Иванов - ректор на Медицинския университет в ефира на БНР. 

В центъра има две взаимносвързани лаборатории. 

"Едната ще се занимава с извличане, съхранение на стволови клетки от пациенти за автоложна трансплантация, тоест тези клетки да им бъдат върнати обратно в подходящ момент при лечение на онкохематологични заболявания. Това ще е основната задача на едната лаборатория, а другата е научна лаборатория и тя ще бъде взаимно свързана с първата лаборатория", поясни д-р Трифон Червенков, ръководител на звеното.

В новия център ще се извършват автоложни трансплантации на стволови клетки за лечение на онкохематологични заболявания като множествен миелом, болест на Хочкин, нехочкинови лимфоми и други видове заболявания.

През следващата година предстои към Медицинския университет да бъдат открити два медицински колежа в Шумен и Велико Търново.

#Варна #клетки #център

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »