Кюстендил отбелязва „Кюстендилска пролет“

Кюстендил отбелязва „Кюстендилска пролет“
Девойката „Кюстендилска пролет 2012“ Диана Димитрова пожела на съгражданите си мир, любов и спокойствие. Снимка: DarikNews
A A+ A++ A

На 21 март Кюстендил отбелязва празника на града, отбелязван от дълги години, наречен „Кюстендилска пролет“.

Гости на празника „Кюстендилска пролет“, който се чества на 21 март, са министър-председателят Бойко Борисов и министрите, които провеждат изнесено правителствено заседание в сградата на областната администрация, предаде БГНЕС.

Празникът на кюстендилци е патентован в патентното ведомство и се организира от Община Кюстендил с богата художествена програма и участие на популярни музикални и танцови групи и изпълнители.

Празникът „Кюстендилска пролет“ е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древна местна традиция; той е съчетание от култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис.

Допълнен от християнската семантика на Средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града – Хисарлъка.

От далечни времена в деня на пролетното равноденствие – 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Свети Четиридесет мъченици, жените месели обредни пити, възнасяли ги на светото място в Хисарлъка и ги разчупвали за здраве и успех на дома.

На 21 март хората се поздравяват с типичния само за Кюстендил поздрав „Честита пролет!“ и се събират с близки и приятели около празничната трапеза – първо сред поляните на Хисарлъка, а после и в домовете си.

#Хисарлъка #Средновековието #Дионис #Аполон #министър-председател #Бойко Борисов #празник #Кюстендил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници