"Десните" настояват да се сезира Конституционният съд за пенсиите

"Десните" настояват да се сезира Конституционният съд за пенсиите
Според тях за българските граждани това ще е ясен знак, че България продължава да бъде законова и демократична държава. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Станахме свидетели на безпрецедентно потъпкване на законите и Конституцията на Република България, във връзка с промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени от ГЕРБ и приети от българския парламент на 19 декември 2014 г. с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БДЦ и независими депутати".

Това се казва в декларация на коалиция "Десните".

"Сериозна тревога предизвиква не само същността на тези промени, които са в пълно противоречие с основните постулати за функциониране на пенсионната система в България, заложени преди 14 години, но и начинът, по който тези предложения бяха направени и гласувани", заявяват "Десните".

Те смятат, че тези нарушения са прецедент в българската парламентарна демокрация и разрушават основата, на чиято база се гради парламентаризмът в страната.

"Обръщаме се към всички органи и институции, които имат законово право да сезират Конституционния съд във връзка с допуснатите нарушения на основните закони на страната, както и на българската Конституция, да сезират Конституционния съд на републиката, който да се произнесе по допуснатите нарушения на българските закони, с цел защита на интересите на гражданите", заявяват "Десните".

Според тях за българските граждани това ще е ясен знак, че България продължава да бъде законова и демократична държава и, че има институции, които могат да наложат спазването на българските закони, когато те се потъпкват умишлено и целенасочено.

#сезира #КС #пенсиите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"