Убиецът от Тулуза ще се предаде следобeд

Убиецът от Тулуза ще се предаде следобeд
Заподозреният е обвинен в убийството на равин, двете му деца и седемгодишно момиченце в Тулуза. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Предполагаемият сериен убиец от Тулуза, който е обсаден в къща в града, ще се предаде на полицията следобед, съобщи френският министър на вътрешните работи Клод Геан в интервю за телевизия Бе Еф Ем, предадоха „Ройтерс“ и АФП.

Вече е известно името му – Мохамад Мера. Той е на 24 години и е френски гражданин от алжирски произход, съобщи „Франс прес“, като се позова на източници, запознати с хода на разследването.

Мера е следен от години от силите за борба с тероризма, съобщи Клод Геан, цитиран от АФП и Дарик радио.

Той каза, че предполагаемият сериен убиец е престанал да разговаря с командосите, обградили къщата в Тулуза, където той се укрива. Задържани са трима членове на неговото семейство, посочи АФП, като цитира съдебен източник.

Още през 2010 г. Мера е бил арестуван в афганистанския град Кандахар за криминални престъпления. Освен в Афганистан Мера е пребивавал и в Пакистан.

„Този човек има връзки с лица от средите на салафистите и джихада“, заяви тази сутрин в Тулуза вътрешният министър Клод Геан.

Мохамад Мера бе обграден от специални полицейски части по-рано в сряда в къща в северната част на град Тулуза. Според Клод Геан той ще се предаде на полицията следобед.

Мера е изхвърлил през прозореца пистолет, в замяна на което е получил „средство за комуникация“.

Заподозреният е предупредил, че разполага и с два автомата, „Калашников“ и „Узи“, и с друго оръжие. Досега при престрелка с престъпника бяха ранени трима полицаи, съобщи „Асошиейтед прес“.

Заподозреният преговаряше с представител на полицията, допълва БТА.

„Той говори много, представя се като човек с джихадистки убеждения и нарича себе си муджахидин“, заяви Геан.

„Той твърди, че искал да отмъсти за смъртта на палестинци. Що се отнася до убийството на френските войници, заподозреният не казва нищо конкретно“, каза още министърът.

Клод Геан подчерта в интервюто си, че целта на полицията е заподозреният да бъде заловен жив и да бъде изправен пред съда.

Полицията смята, че той е извършителят на три нападения, при които загинаха четирима евреи, в това число три деца, и трима френски войници от арабски и карибски произход.

В разговорите си с полицейски представител заподозреният изтъкнал, че етническият произход на убитите войници нямал значение, „целта му била армията като цяло“, посочва АП.

Френската полиция започна рано в сряда сутринта операция в Тулуза за задържане на заподозрян за убийството на три деца от еврейското училище и равин, съобщи ДПА.

Той е бил един от наблюдаваните от Централната дирекция за вътрешно разузнаване след първите две нападения срещу военни на 11 и 15 март, добавиха източниците, цитирани от „Франс прес“.

Източници, близки до следствието, съобщиха, че нападателят е бил разкрит до голяма степен благодарение на факта, че следователите са успели да установят Ай Пи адреса на компютъра на брат му, който беше задържан по-рано днес.

Проучена е била версия, според която първата жертва на убиеца – 30-годишният парашутист Имад ибн Зиатен, имал уговорена среща с него, след като дал обява в интернет, за да продаде мотоциклета си. Облечен с цивилни дрехи, Ибн Зиатен бе застрелян на 11 март в Тулуза до мотора си, припомня АФП.

Според участници в разследването проследеният от полицията компютър е бил използван от престъпника, за да си уреди среща с жертвата, пояснява ИТАР-ТАСС.

Щом разбрали, че убиецът се движи с мощен мотоциклет модел TMax 530, следователите разпитали местния дилър на „Ямаха“. Научили, че дни преди убийството някой дошъл да пита как да изключи електронния чип, излъчващ сигнал за проследяване на превозното средство при кражба.

В Париж един от най-изтъкнатите духовни лидери на мюсюлманската общност в страната – главният имам на парижка джамия Далил Бубакр, предупреди, че не бива да се прави връзка между събитията в Тулуза и мюсюлманската религия.

В интервю за телевизионния канал „И-Теле“ имамът изтъкна, че 99 на сто от мюсюлманите във Франция са отговорни мирни граждани, които са далече от насилието и които са успели да се интегрират в обществото.

„Мюсюлманската общност във Франция неведнъж е доказвала своята лоялност към институциите, гражданите, мира и толерантността“, подчерта Бубакр.

Той обяви, че се очаква президентът на Франция Никола Саркози да се срещне с представители на основните религиозни общности в страната.

Председателят на Съвета на мюсюлманското вероизповедание във Франция Мохамед Мусауи заяви, че убийствата в Тулуза и Монтобан са в пълно противоречие с основите на исляма, предаде АФП.

Мюсюлманите във Франция са обидени от твърдението на заподозрения, че принадлежи към тази религия, каза Мусауи, който ще бъде приет от президента Никола Саркози заедно с председателя на Съвета на еврейските институции Ришар Праские.

Пристигайки заедно в Елисейския дворец за тази среща, и двамата отхвърлиха каквато и да било връзка между исляма във Франция и ислямизма, за чийто последовател се представя заподозреният.

„Идването ни заедно показва нещо много важно: абсолютно е изключено да се смесва този персонаж и ислямисткият, алкайдистки джихадизъм с исляма във Франция, който е религия като всички други религии“, каза Праские.

„Сред враговете на този човек са мюсюлманите във Франция. Не бива да се допуска никаква благосклонност към ислямистките джихадистки движения, които наистина застрашават нашата република“, добави Праские.

Междувременно Израел поздрави Франция за бързите действия за разкриване на извършителя на серията убийства в Южна Франция, в които бяха убити и четирима евреи, предаде „Франс прес“.

Израелският заместник-министър на външните работи Дани Аялон изрази пред френския министър на външните работи Ален Жупе благодарност към френската полиция за бързината й.

Тези благодарности бяха изказани на международното летище на Тел Авив, където Аялон посрещна Жупе, дошъл да присъства на погребението на четиримата евреи, убити в Южна Франция.

Аялон благодари и на френския президент Никола Саркози, че е наредил във всички учебни заведения във Франция да бъде запазено едноминутно мълчание в памет на еврейските жертви.

В убийството пред еврейско училище в понеделник в Тулуза загинаха 30-годишен равин и преподавател, неговите двама синове и 7-годишно момиче.

В Ерусалим се състоя погребението на четирите еврейски жертви на стрелбата, предадоха световните агенции. На церемонията присъстваха около 1000 души, сред които и френският министър на външните работи Ален Жупе.

Погребението протече в най-голямото гробище на Ерусалим „Хълмът на покоя“ в квартала „Гиват Шаул“, на входа на града.

След погребението френският министър на външните работи се срещна с израелския президент Шимон Перес.

На пресконференция след срещата Жупе заяви, че в понеделник в Тулуза се е проляла кръвта на Израел и на Франция.

„Нашите страни са ангажирани пламенно в борбата с тероризма, този бич, който върлува из няколко района по света, в това число, уви, и във Франция“, каза Жупе.

Той припомни, че преди това убийство антисемитските прояви бяха намалели във Франция. Жупе увери, че Франция ще продължи да се бори с антисемитизма.

От своя страна Перес заяви, че присъствието на Жупе в един толкова тъжен ден за Израел показва, че Франция и Израел са от една и съща страна на фронта на цивилизацията и сигурността.

„Терорът е най-голямата заплаха, пред която сме изправени“, каза Перес.

#Тулуза #убиец #убийства #равин #деца #войници #Клод Геан #министър на вътрешните работи #Франция #Израел #Тел Авив #Мохамед Мера #Кандахар #Афганистан #Пакистан #полиция #имам #Париж #Никола Саркози #президент #Монтобан #ислям #мюсюлмани #Елисейския дворец #Ален Жупе #министър на външните работи #Ерусалим #Шимон Перес #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »