Народното събрание промени пенсионния модел

Народното събрание промени пенсионния модел
Кадър от днешното пленарно заседание. На снимката: Ивайло Калфин и Петър Москов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание промени Кодекса за социално осигуряване. В едногодишен срок родените след 31 декември 1959 г. ще могат еднократно да изберат дали да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт (НОИ) и бъдещите си вноски, или да запазят сегашното положение.

120 народни представители гласуваха "за" спорната промяна. 82 от тях бяха от ГЕРБ, 33-ма от ДПС, трима от БДЦ и двама независими депутати. 57 депутати от другите парламентарни групи бяха "против", а 35 се въздържаха.

С тази промяна

даваме право на хората да избират къде искат да се осигуряват

защото сега със закон са задължени да се осигуряват в частните фондове, каза по време на дебатите Станислав Иванов от ГЕРБ. Срещу правото на избор ли сте, попита той противниците на това предложение.

Според колегата му от ГЕРБ Лъчезар Иванов се спекулира, че се иска да се национализират частните пенсионни фондове и техните капитали, а истината е, че просто се дава право на избор, който досега не е съществувал.

В рамките на близо 30 минути, в защита на предложението, се изказа и финансовият министър Владислав Горанов. По думите му много години в различни свои битности е водил експертен дебат по темата със синдикати, депутати, министри, работодатели и други. Той се съгласи, че е укоримо между първо и второ четене да се правят такива промени, но по Конституция това е възможно и е правено от всички партии. Всеки български гражданин ще може да прецени сам какво да направи - дали да остане същото положение или то да бъде променено, като се пренесат партидите и вноските от частните фондове към НОИ.

Ако не сме уцелили ваксата с тези текстове, дали сме си срок до 31 март 2015

добави той и посочи, че на всички партии са изпратени молби да се включат в дебата, който ще бъде осъществен с всички социални партньори в този период. Правителството ще предложи този законопроект, който гарантира пълната свобода на избора, но днес предоставянето на възможност за право на избор няма причина да бъде отлагано, завърши Владислав Горанов.

Веднага след неговото изказване по искане на ГЕРБ и гласуване на мнозинството в зала дебатите по темата бяха прекратени, а след кратка почивка промяната бе подложена на гласуване и приета с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Мнозинството в пленарна зала отхвърли и предложение на Велизар Енчев да бъдат компенсирани чрез добавка към пенсиите онези около

90 000 български граждани, които по време на комунизма са плащали т.нар. "ергенски данък"

Това предложение беше подкрепено от БСП, ДПС,"Атака", БДЦ, АБВ и от двама от Реформаторския блок, а срещу него гласуваха от ГЕРБ, няколко депутати от РБ и Патриотичния фронт.

По-рано днес Народното събрание прие окончателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2015 г. Здравната вноска остава 8 процента, а парите за здраве за догодина ще бъдат над 3 млрд. лева. Дебатите и гласуването по отделните параграфи на бюджета на НЗОК за 2015 година продължиха около 3 часа в пленарна зала. Въпреки множеството предложения от страна на опозицията и активното участие най-вече на Мая Манолова, БСП не успя да прокара при второто четене нито едно свое предложение.

3 075 534 000 лева е сумата, която НЗОК ще може да изразходва през 2015 г. Тази сума се различава с 80 млн. лева от одобрената от Надзорния съвет на касата, като причина за разликата според здравния министър Петър Москов е фактът, че през 2014 г. са плащани дейности за 2013 г.

#НОИ #Кодекс за социално осигуряване #Народно събрание #пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »