Три български средновековни крепости чакат туристи

Три български средновековни крепости чакат туристи
Крепостта "Велбъжд"
A A+ A++ A

Три реставрирани средновековни крепости са готови да посрещнат туристи - „Туида”, „Велбъжд” и „Траянови врата”.

Реставрирането им със средства по програми на Европейския съюз и на местните общини вече приключи.

В неделя сливенци ще открият възстановената крепост „Туида” - предшественик на съвременния град. Ще ги последват кюстендилци с крепостта „Велбъжд”, а след тях ще е крепостта „Траянови врата”, известна и като „Щипон”.

И трите крепости са свързани с драматични събития от българската история. При „Траянови врата” /”Щипон”/ цар Самуил разгромява на 19 август 896 г. византийската армия , водена лично от Василий ІІ. Императорът се спасява с малка част, но войската му погива до последния човек. След тази победа България се превръща в неоспорим хегемон в Югоизточна Европа до началото на следващото хилядолетие.

Велбъжд е от големите български областни градове, а след падането на Търново през 1393 г. се превръща в столица на независима българска държавна формация. Нейният владетел, Константин, загива в битката при с. Ровине в Добруджа през 1394 г.

Трите възстановени крепости са малка част от шестте хиляди крепости по българските земи, които са най-обемните паметници на културата, оставени от нашите предци. Порутени /някои до основи/ през годините на османското владичество и известни днес с прозвищата „градище”, „кале”, „хисар” или „асар”, след като ни опазиха като народ от вражи нападения между VІІ-ХІV век, те заслужено са обект на внимание от страна на общините. През 2008 г. се появи повикът „Всеки град и всяко село да издири, да проучи археологически и да възстанови своя предшественик”, който даде тласък на културно-историческия туризъм и на патриотичното възпитание на младежта.

Успехите са сериозни: Созопол – 1 млн. туристи в повече, крепостта при с. Белчин – 600 000 туристи, Армира, при Ивайловград – 100 000 туристи, Перистера, при Пещера – 75 000 за шест месеца.

#Туида #Велбъжд #Траянови врата #туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"