Стоянова: Хората имат право на избор къде да се осигуряват

Стоянова: Хората имат право на избор къде да се осигуряват
Тя обяви, че думата „национализация” е спекулация. Снимка: Нова
A A+ A++ A

"Ние даваме възможност на всеки един осигурен в достатъчно дълъг срок да прецени къде и по какъв начин да се осигурява”. Това заяви председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в ефира на Нова телевизия.

Тя обяви, че думата „национализация” е спекулация и че според нея готвените промени в пенсионната система не са промяна на модела.

„Промените засягат всички хора, родени след 1959 г., които в момента внасят 12,8% от своя осигурителен доход към НОИ и 5% към частен осигурителен фонд, който те са избрали. В случаите, в които не са избрали – а това са около 50% от всички, те служебно се разпределят към някой от частните пенсионни фондове. Ако хората не направят нищо, те пак ще бъдат осигурени на две места. Това трябва да се случи от 1 януари, 2015 година до последния ден, в който ще се пенсионират", категорична бе Стоянова.

Тя обясни, че е възможно дори година, дори ден преди пенсия да си прехвърлиш личната партида в НОИ, ако виждаш, че иначе по модела с две пенсии ще вземаш по-малка пенсия.

Според нея острата реакция срещу предложените промени идва от частните пенсионни фондове.

"В края на януари ще излязат финансовите резултати на фондовете, ще поискаме специално изслушване на КФН по темата, за да видим каква е доходността при тях", поясни Стоянова.

#Менда Стоянова #бюджет #пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"