Радан Кънев: КОЙ предлага промените в Кодекса за социално осигуряване?

Радан Кънев: КОЙ предлага промените в Кодекса за социално осигуряване?
Радан Кънев Снимка БГНЕС
A A+ A++ A

Преминаването от задължителен капиталов елемент в пенсионното осигуряване към модел, допускащ обезпечаване на правото на пенсия единствено чрез участие в солидарния стълб, е най-съществената вътрешнополитическа промяна за последните 14 години, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев от парламентарната трибуна.

„Посоката на пенсионната реформа не е била поставяна под съмнение нито от социалните партньори, нито от основните политически сили за повече от десетилетие, макар непрекъснатото отлагане на предвидените в реформаторския пакет мерки да доведоха до тежки изкривявания на пенсионния модел, хронични дефицити в бюджета на ДОО и разколебаване на доверието във втория пенсионен стълб“, подчерта Кънев.

Според него, вместо разумна еволюция на пенсионния модел, ни се предлага прибързан и необмислен отказ от модела с непредвидими икономически и социални последици.

„Предложената от група народни представители промяна в КСО влиза в програмата на 43 НС в нарушение на всички норми, предвиждащи процедура за промяна на осигурителното законодателство: Не е съгласувана с надзорния съвет на НОИ; Не е обсъждана и приемана от МС; Не е съгласувана със социалните партньори; Не е придружена с дори формална оценка на въздействието; Тази промяна не е гласувана дори в Социалната комисия на НС и липсва становище на МТСП по нея“, уточни Кънев.

Лидерът на ДСБ каза още, че подобна мярка е в пряко противоречие с програмната декларация на кабинета и предизборните програми на политически партии, които го подкрепят.

„Подобни силови методи и решения с неясна аргументация бяха характерни за предишния парламент и именно те в най-голяма степен допринесоха за бързия и необратим провал на предишното мнозинство и на кабинета „Орешарски“. Ние още не знаем кой предложи Делян Пеевски. Но знаем, че от момента на избора му, управлението, което го предложи, беше компрометирано и оставането му на власт – вредно за държавата и обществото. И днес ние не знаем кой и защо предлага промените в КСО, какви са аргументите и политическите цели. Нямаме никакво обяснение защо се бърза, след като тези мерки нямат никаква пряка връзка с бюджета за 2015 година“, коментира Радан Кънев.

#КСО #реформа #пенсии #Кънев #Радан Кънев #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"