Богати руснаци щурмуват пазара на недвижими имоти в Лондон

Богати руснаци щурмуват пазара на недвижими имоти в Лондон
Лондон. Снимка: Davide D'Amico, Flickr.com
A A+ A++ A

Заради кризата с рублата богатите руснаци бързат да обърнат парите си. През изтичащата седмица те активно са купували луксозни недвижими имоти в Лондон, за да осигурят богатството си срещу загуба на стойност, съобщава Daily Telegraph, цитирайки данни от агенции за недвижими имоти.

Руската централна банка повиши в нощта срещу вторник основната си лихва до 17%, за да спре свободното падане на руската валута. В рамките на часове ефектът беше обратен, което отприщи невиждана паника на стоковите и фондовите пазари. Рублата продължи драматично да губи стойност, а руската борса пропадна със 17%. Едва новината за обръщане на голяма част от доларовите резерви в рубли от страна на Централната банка спря пропадането.

Краткосрочните турболенции обаче чувствително засилиха покупките на недвижими имоти от страна на богати руснаци. „В момента имам половин дузина клиенти, всеки от които иска да инвестира повече от 20 милиона паунда в недвижим имот в Лондон“, казва агентът Гари Бийчам пред "Telegraph".

Беки Фатеми, директор на агенцията за недвижими имоти Rokstone казва, че броят на руските й клиенти се е удвоил през текущата година. Някои от тях искали да инвестират до 100 милиона паунда. Те търсели основно имоти за даване под наем и бизнес сгради.

Руската икономика е под силен натиск още от пролетта заради санкциите на ЕС и САЩ. Оттогава рублата изгуби огромна част от стойността си.

#рубла #стойност #Лондон #руснаци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »