Приеха стратегия за европейски стандарт в правосъдието

Приеха стратегия за европейски стандарт в правосъдието
A A+ A++ A

Правителството прие и предлага на Народното събрание да одобри Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Нейният хоризонт е 2020 година.

Необходимостта от изработването на документа са събитията през последните години и излизането на дневен ред на нови проблеми. При изготвянето му са взети предвид редица стратегически документи, сред които международните стандарти и документи на Съвета на Европа и на Европейския съюз, препоръките към България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, становищата на Венецианската комисия, Стратегията за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие в сектор „Правосъдие” и др.

Стратегията си поставя за цел да надгради усилията за модернизация на съдебната власт и да завърши реформата й, като по този начин ще бъде осигурен европейски стандарт на правосъдие и съдебната власт ще е в пълна степен ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни.

Стратегията има за основна отправна точка гарантирането на независимостта на съда. Всички мерки, предвидени в нея, се прилагат в светлината на този принцип. Като основен ориентир в документа са залегнали правата на човека и тяхното гарантиране като фундамент на всички елементи от устройството и функционирането на правосъдието.

 

#стратегия #правосъдие #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници