Рублата си стъпва на краката?

Рублата си стъпва на краката?
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руската рубла може би ще си стъпи на краката. Тази сутрин пазарът се успокои и рублата изглежда се стабилизира. Това идва на фона на двата дни, през които паричната единица изпита исторически срив, който тласна страната към безпрецедентна валутна криза в 15-годишното управление на Владимир Путин, съобщава АФП.

След нов спад в началото на търговията на борсата в Москва рублата леко се повиши, след което се стабилизира. Руската валута загуби 9,5% от стойността си в понеделник и 7% вчера, за първи път след финансовата криза от 1998 г.
Въпреки обявеното радикално повишаване на основната лихва от Централната банка от 10,5% на 17% рублата загуби за момент над 20% от стойността си вчера, достигайки шокиращи прагове от 100 рубли за едно евро и 80 рубли за един долар.

Към 7:50 ч по Гринуич днес курсовете се установиха на 83,95 рубли за едно евро спрямо 85,15 снощи и 67,20 рубли за един долар спрямо 67,88 снощи. На тези равнища рублата е изгубила около половината от стойността си спрямо началото на годината, следствие от изтичането на капитали заради украинската криза и главоломния спад на цените на петрола, който заедно с газа съставлява над половината от бюджетните приходи на страната.

Това заплашва да предизвика нов скок на цените в момент, когато инфлацията вече приближава 10% на годишна основа и тревожи населението.

Централната банка обяви, че е похарчила 1,96 милиарда долара на валутния пазар в понеделник, за да защити рублата, с което вложените пари от началото на месеца достигнаха 10 милиарда долара.

#рубла #валута #срив #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"