Apple спря онлайн търговията в Русия, руснаците пазаруват като луди

Apple спря онлайн търговията в Русия, руснаците пазаруват като луди
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Apple спря търговията през интернет, заради икономическата криза в Русия. Причина за това е екстремната промяна в курса на рублата, съобщи компанията във вторник. Apple преработва в момента ценовата си листа.

През изминалите месеци Apple предприе различни опити да се справи с проблема с обезценката на рублата. Концернът променяше цените „от днес за утре“ на своите устройства повишавайки ги с по 20%. Някои от феновете успяха да се сдобият с iPhone, iPad или MacBook, които в определен момента бяха значително по-евтини, отколкото в Европа.

Ikea също съобщи в началото на декември, че вдига цените заради свободното падане на рублата и така отприщи инстински щурм към магазините си. Пред мебелния магазин се извиха дълги опашки, а чакането надхвърляше няколко часа.

Драматичното пропадане в курса на рублата от последните няколко дни възобнови опасността от фалит на държавата. Икономиката на Русия пострада от западните санкции и екстремното понижение в цената на петрола. Домакинствата страдат най-вече от загубата на стойност при руската валута. Това доведе до значително покачване на цените в рубли за руските потребители. Централната банка повиши основната лихва до невероятните 17% в опита си да спре обезценката на рублата.

В резултат на това не само филиалите на Ikea са претъпкани. Руснаците имат опит със смяната на курса и инфлационните механизми. Те са преживели през последните 25 години няколко тежки валутни кризи и са виждали как спестяванията им се изпаряват. „От тази гледна точка ние се различаваме от индустриалните страни, където хората започват да спестяват, когато настъпи криза“, казва пред Spiegel Online икономистът Игор Николаев. "При нас се започва с голямо недоверие към парите и хората започват да харчат много повече, което облекчава ситуацията за определено време", обяснява анализаторът на консултантската компания FBK.

Търговската верига MVideo за потребителска техника и развлекателна електроника също констатира сериозно увеличение на клиентите в началото на декември. Това донякъде се дължи на коледното пазаруване, което в Русия традиционно започва по-рано, но и на спада в курса на рублата. "Клиентите не искат да изгубят спестяванията си и инвестират в електроника", казва говорителят на Mvideo Антон Панталеев. "Хората бързат да купуват скъпи неща като телевизори, компютри, лаптопи, за да спасят парите си, които бързо се обезценяват", потвърждава Мария Вакатова от консултантската компания Ватком, която наблюдава търговията.

Руските медии като вестник Аргументи и факти посъветваха своите читатели да купуват още преди края на годината техника, електро и електронни уреди, автомобили, дрехи, вносни стоки, както и хранителни стоки от първа необходимост, чиито цени също се повишават за празниците.

Автомобилният пазар при чуждестранните марки също се радва на огромен ръст за ноември, както съобщава търговската асоциация AEB.

Според оценките на икономиста Игор Николаев голямото пазаруване ще продължи „още един или два месеца“, докато има рубли за харчене. „Тогава започва най-тежкото“, предупреждава той. Правителството на Русия прогнозира рецесия за 2015 година. Също и световната банка предвижда потреблението в Русия да падне до нивата от 2009 г.

Източник: Spiegel Online

#Русия #рубла #курс #валута #Apple #IKEA #цените

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"