Дяконеску: Има българо-румънска спорна зона в Черно море

Дяконеску: Има българо-румънска спорна зона в Черно море
След като в Черно море бяха открити залежи на газ и петрол, спорната територия между двете държави стана още по-ценна. Снимка: burgasnews.com
A A+ A++ A

Румънският външен министър Кристиан Дяконеску заяви, че „съществува спорна зона“ между Румъния и България по отношение на държавната граница в Черно море, в което неотдавна бяха открити находища на газ и петрол.

„Съществува спорна зона на държавната граница с България по отношение на държавната граница на териториалните води на двете държави. Наистина става дума за 17 кв.км, не е много, но между европейски държави, сътрудничещи си максимално в много аспекти с общи интереси в много области, не виждам защо тези неща да не бъдат решени много бързо“, обясни Дяконеску за новинарския телевизионен канал „Диджи24“, цитиран от БГНЕС.

Той допълни, че тази тема съществува от много време и изтъкна, че Румъния не е влязла в етап на предявяване на претенции.

„Не трябва никой да се сърди, не трябва никой да се ядосва, защото това са сфери от национален интерес и за двете страни, които в даден момент трябва да бъдат решени, защото се появяват проблеми, да речем, с експлоатацията, с концесията“, каза Дяконеску.

Той уточни, че ще бъдат проведени разговори на ниво експерти с българската страна във формат, който ще бъде одобрен на двустранно ниво.

#Кристиан Дяконеску #външен министър #Румъния #България #Черно море #газ #петрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »