Монументът "1300 години България" отива в Южния парк

Монументът "1300 години България" отива в Южния парк
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Паметникът  "1300 години България" пред Националния дворец на културата, оголен от години до скеле, ще бъде преместен в Южния парк. Това предложение ще гласуват на сесия тази седмица столичните общинари.

На мястото му ще бъдат възстановени мемориалните плочи на Първи и Шести полк, които са били на времето на мястото, където сега се издига НДК.

Авторът на злополучния паметник – Валентин Старчев, не е променил позицията си и определи идеята за несъстоятелна. Той изрази учудване пред БНТ, че конструкцията ще се мести в Южния парк.

Този паметник е важен не само за София, но и за цяла България, отбеляза художникът.

„Паметникът се прави в чест на дадено събитие, на загинали за кауза хора, т.е.той не е госпожица за харесване, а нещо, за което хората трябва да мислят, да се възпитават и т. н.“, коментира Старчев по повод на забележките, че творбата му в момента няма добър естетически вид.

Според автора най-разумно е да се обнови паметникът или да му се даде възможност като автор да предложи проект как да се довърши.

Зам.-кметът по културата в Столична община Тодор Чобанов опонира, че такава възможност е била дадена на автора още преди две години. Предложението обаче получило 3 хил. негативни коментара и затова от общината преценили, че няма да бъде изпълнен.

„Не отричаме достойнствата на паметника, но в момента това не е произведението на проф. Старчев, то няма добър естетически вид и не се харесва“, каза Чобанов.

#паметник #НДК #Валентин Старчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници