Изплащаме близо милион пенсии за инвалидност – все едно, че е имало война

Изплащаме близо милион пенсии за инвалидност – все едно, че е имало война
A A+ A++ A

Голяма част от ромското население никога не се осигурява, а когато навърши определената възраст, получава социална пенсия от бюджета на НОИ. Парите, които са в тези частни пенсионни фондове и които са малко, ако се вземат,

ще идат в големия кюп, но това няма да увеличи пенсиите

каза пред Нова ТВ Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Каролев и лидерът на КНСБ Пламен Димитров почти са се сбили на излизане от студиото продължавайки да спорят за пенсионната реформа. Присъстващите едва са ги разтървали, съобщи телевизията в новините си.

Каролев бе гост в сутрешния блок заедно с Мика Зайкова, икономически и финансов експерт от "Подкрепа", с която също спори за готвените промени в закона. Преди тях председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и лидерът на КНСБ Пламен Димитров си размениха обиди в ефир

Парите за пенсии да бъдат в НОИ, но по лични партиди, предлага Мика Зайкова. По думите й НОИ ще взима за управлението на тези пари 5 на сто, а частните пенсионни фондове взимат между 20 и 25 на сто.

Според Каролев

държавата не може да управлява парите на работещите по-добре от частните фондове

на които това им е работата.

„Така, хората ще имат избор дали да отидат в НОИ или в частен пенсионен фонд. Пенсионните фондове взимат наготово тези пари и не се състезават помежду си”, аргументира се Зайкова. Финансистът веднага отвърна, че това не е така, тъй като има много фондове, всеки избира кой фонд да му управлява парите, а освен това на края на годината можеш и да се преместиш в друг пенсионен фонд.

„Не искам да си дам парите на НОИ и не искам да получавам държавна пенсия”, каза Каролев. По думите му

НОИ е едно огромно обещание

„За да има достойна пенсия, не се иска само да увеличаваш години, възраст и стаж, а се иска да има политика по доходите, да има пазар на труда като хората и да има реформирана образователна система”, заяви Зайкова.

„Надявам се, че всеки разумен човек няма да разчита на НОИ и ще спестява”, надява се Каролев. Той предложи не само да не се намаляват вноските в личните пенсионни сметки, а дори да се увеличат. Според него хората не трябва да разчитат на социална пенсия.

В страната има 2 181 000 пенсионери, а 2 681 000 пенсии се получават общо. В същото време

пенсиите за инвалидност са 909 000 – все едно, че е имало война

каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. За последните години средната продължителност за получаване на пенсията е нараснала с 5 години. Затова има и повече пенсионери, отколкото заети.

Средната възраст за пенсиониране у нас е 56,9 години, докато в ЕС тя е 61,5 години. При това положение няма как да има високи пенсии – икономиката е смачкана и няма кой да пълни фондовете”, заключи Велев.

Според него трябва да има минимална възраст за пенсиониране за всички хора.

„8 млрд. лева, които сега са в частни пенсионни фондове, поетапно като един язовир с отворени шлюзи ще изтекат към НОИ и ще бъдат изхарчени”, каза още Васил Велев.

#пенсионни фондове #НОИ #Божидар Лукарски #Мика Зайкова #Владимир Каролев #пенсии #инвалидност #Васил Велев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »