7 българи арестувани в Белград за антикитайски протест

7 българи арестувани в Белград за антикитайски протест
A A+ A++ A

Седем български граждани са задържани в Белград, защото са подготвяли протест срещу китайския премиер Ли Къцян. Нашите съграждани са членове на китайската опозиционна организация Фалун Гонг.

Това потвърдиха от Външно министерство. Първоначалната информация от сръбски източници бе за деветима арестувани.

Според властите в Пекин Фалун Гонг е религиозна секта и тя е обявена извън закона. Организацията от години развива дейност в България.

Българите подали девет заявления за разрешение за организиране на протест по време на срещата, която се открива днес в Белград. Сръбските власти забранили демонстрацията и отговорили отрицателно на искането за протест.

След задържането им българите са прехвърлени в затвора в "Падинска скела". Всички те са били принудени да подпишат декларация, че са дошли в страната, за да организират протест. Силите на реда са им казали, че ако не подпишат тази декларация няма да могат да напуснат Сърбия свободно и ще трябва да бъдат депортирани.

През последните няколко дни граничните власти на Сърбия са върнали обратно двама хървати и един словенски гражданин, които също са били членове на организацията Фалун Гонг. Днешната среща в Белград ще бъде охранявана от над 10 000 сръбски полицаи.


#български граждани #задържани #Белград #протест #Фалун Гонг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"