Рашидов основава български културен център в Истанбул

Рашидов основава български културен център в Истанбул
Вежди Рашидов (вторият вляво) присъства извън протокола на срещата на Бойко Борисов (третият отдясно наляво) с турския президент Абдулах Гюл (първият вдясно). Снимка: МС
A A+ A++ A

България и Турция се споразумяха да създадат свои културни центрове в Истанбул и София.

Министърът на културата на България Вежди Рашидов и турският министър на културата и туризма Ертугрул Гюнай парафираха споразумението с междуправителствен меморандум, предаде „Фокус“.

Културните центрове ще имат статут на държавни културни институти по смисъла на законодателството на всяка една от страните.

Двамата министри подписаха и програма за сътрудничество между двете правителства в областта на опазването на недвижимото културно наследство.

Тя включва конкретни дейности по идентификация и опазване на обекти на недвижимото културно наследство от взаимен интерес, намиращи се на територията на двете страни.

Обсъдена е и възможността за бъдещо споразумение за съвместни филмови копродукции.

Вежди Рашидов беше поканен на срещата между премиера Бойко Борисов и президента Абдуллах Гюл извън протокола, защото Гюл настоял да го поздрави лично за проектите за възстановяване на културното наследство, по-специално Ларгото, „Света София“ и Ески джамия.

Зам.-министър Делян Добрев и турският министър на културата и туризма Ертугрул Гюнай подписаха Програма за двустранно сътрудничество в областта на туризма.

#България #Турция #Анкара #Бойко Борисов #Абдулах Гюл #Вежди Рашидов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"