Ердоган диверсифицира България

Ердоган диверсифицира България
Това става с личния ангажимент на премиера на Турция, за което му благодаря, каза Бойко Борисов (вдясно) в Анкара. Снимка:МС
A A+ A++ A

Интерконекторна връзка ще бъде изградена между България и Турция, решиха на съвместно заседание в Анкара премиерите на двете държави Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган.

„Ще изградим интерконекторната връзка за диверсификация с Турция“, каза българският министър-председател Бойко Борисов, цитиран от „Фокус“.

По думите му турският премиер е поел личен ангажимент за осъществяването на газовата връзка.

„Това е говорено от години, сега става възможно благодарение на политическата воля на премиера на Турция“, заяви Бойко Борисов и благодари специално на турския си колега.

Турският „Хюриет“ писа в неделя, че България иска да сключи сделка с Турция за изграждането на малък тръбопровод за свързването на газопреносните системи на двете страни, като алтернатива на природния газ от Русия, от който балканската държава в момента е зависима.

Проектът, който ЕС е готов да финансира, е замислен да доставя азербайджански газ до България при извънредни случаи. Вестникът припомня, че България вече е постигнала предварително споразумение с Баку за поне един милиард куб. метра газ годишно.

#България #Турция #Анкара #Бойко Борисов #Реджеп Тайип Ердоган #интерконекторна връзка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »