Изваждат от експлоатация 78 язовира

Изваждат от експлоатация 78 язовира
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

78 язовира, които са определени в предаварийно състояние ще бъдат извадени от експлоатация. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

За да се осъществи това начинание за "Напоителни системи" са предвидени 500 000 лв. до края на годината. По думите на министъра областните управители вече са уведомени за решението. „От тях се изисква да влязат в правомощията си и да поемат грижата и за 268 язовира, които са с неясна собственост и да упражняват контрол върху тях, докато се изясни собствеността им“, посочи още Василева.

Стана ясно още, че миналата седмица е започнала работа и междуведомствена комисия, председателствана от зам.-министъра на околната среда и водите Павел Гуджеров. Нейната задача е до края на годината да разработи законодателни промени и предложения за това какви текстове да бъдат въведени в Закона за водите, така че да се регламентира единен контролен орган, който да отговаря за контрола на хидротехническите съоръжения и да се регламентира ясната отговорност на собственици и оператори на хидротехнически съоръжения.

„Работим в синхрон с всички ведомства, които имат отношение към управлението на сектора към експлоатацията и управлението на хидротехническите съоръжения“, увери Василева. Тя посочи още, че по новата ОП "Околна среда" 2014-2020 г. са заделени 150 млн. лв. за превенция и управление на риска от наводнения и свлачища, като конкретно за наводнения са заделени 120 млн. лв.

По думите на Василева 170 млн. лв. финансови корекции са били наложени по ОПОС 2007-2013 г. 158 млн. лв. вече са разплатени към общините, още 175 млн. лв. са одобрени и ще бъдат разплатени до края на годината.

Министърът заяви още, че тече проверка за язовир Жребчево във връзка с това защо е имало повече вода от необходимото.

#язовири #Ивелина Василева #превенция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници