Описват щетите след наводненията в община Тунджа

Описват щетите след наводненията в община Тунджа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Започнал е опис на щетите, които са нанесени от наводненията в няколко села на община Тунджа, съобщава БНР.

Общинска комисия ще посети засегнатите домакинства в селата Завой, Веселиново и Тенево. Обилните валежи доведоха до излизане на река Тунджа от коритото й, при което над 300 къщи се оказаха под вода. Наводнения бяха и десетки хиляди декари обработваеми площи, а засетите есенници бяха унищожени. Няколко промишлени предприятия също пострадаха.

Десетки помпи източват водата от мазетата и приземните етажи, но високото ниво на подпочвените води прави процеса изключително бавен.

Кметът на община Тунджа Георги Георгиев заяви, че ще се търсят средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

„Първото нещо е да се отдръпне водата, което при зимен период и при тези високи нива на Тунджа няма как да стане за няколко дни. От там нататък описание, оглед на щетите, от там нататък – претенции на всички собственици – с право и основателно“, посочи градоначалникът.

Край Елхово нивото на р. Тунджа продължава да е високо. Равнището на реката днес е било 4 м и 25 см, което е едва с 8 сантиметра по-ниско от достигнатия рекорд преди 5 дни (4,33 метра). За последните два дни нивото на водата спадна едва с около 5-6 см и все още е невъзможно да се предприема реално отводняване.

По-рано стана ясно, че бедствено положение остава в старозагорските общини Раднево, Гълъбово и Николаево и частично в община Мъглиж. В неделя вечерта започват пускови проби на 110 киловолтовата подстанция в Гълъбово.

#щети #наводнения #община #Тунджа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"