България е по-зле след влизането в ЕС, смята Медведев

България е по-зле след влизането в ЕС, смята Медведев
Дмитрий Медведев Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският премиер Дмитрий Медведев посочи България като отрицателен пример за страна, присъединила се към Европейския съюз.

"След влизането на страната в ЕС през 2007 година за 6 години безработицата се е увеличила от 6,9 до 11,8%. Чуждите инвестиции са намалели за същия период почти 9 пъти (от 9,051 милиарда евро до 1,092 милиарда евро). А нали тези страни с нищо не са по-лоши от Украйна, примерно са съпоставими по равнището на развитие и природно-климатичните условия", коментира Медведев пред  вестник "Независимая газета".

Премиерът смята, че има нови правила, по които се строят взаимоотношенията между Русия и Украйна и това е свързано с влиянието на ЕС. 

"Киев си струва да се вгледа в опита на своите югозападни съседи, които все пак влязоха в ЕС. Да оцени какво се е изменило в тяхната икономика, увеличил ли се е след това техният брутен вътрешен продукт (БВП), доколко са пораснали или спаднали доходите на населението и каква е динамиката на безработицата. И главното, много ли чужди инвестиции са влезли при тях или напротив – обемите им са се съкратили в пъти", казва Медведев.

Миналата седмица Дмитрий Медведев обяви, че под натиска на Брюксел и Вашингтон България е спряла проекта "Южен поток". 

"Спирането на проекта "Южен поток" бе свързано и с факта, че България под натиска на ЕС и САЩ не даде разрешение за строителство", коментира Медведев.

"За съжаление, България не даде разрешение, но проблемът дори не опира до България, която в дадения случай действаше, за съжаление, като обикновен член на Евросъюза, подложен на натиск както от страна на европейските власти в Брюксел, така и – да си го кажем откровено - от страна на американците", каза Медведев.

 

#Дмитрий Медведев #Медведев #България #Русия #ЕС #Южен поток #Украйна #Киев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници