Общинска банка пак общинска, Ковачки аут

Общинска банка пак общинска, Ковачки аут
Христо Ковачки загуби контрола си върху Общинска банка АД. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Столична община успя да си върне от бизнесмена Христо Ковачки контрола в Общинска банка АД след премени, извършени от общото събрание на акционерите в петък.

След като в четвъртък БНБ лиши от право на глас пет фирми, свързани с Ковачки и така му отне блокиращата в квота в общото събрание (¾ от представения капитал), в петък общото събрание на акционерите прие решение за промяна в състава на надзорния съвет и за промяна в устава на банката, съобщи за БТА Николай Стойнев - един от представителите на Столичната община в събранието.

На днешното Общо събрание представителите на кметството са гласували за промяна на устава, така че решенията да се взимат с мнозинство, а останалите, които са свързани с промените в капитала, устава и т. н. - с мнозинство от две трети. Столичното кметство държи 67.51% и така вече то може еднолично да взема ключовите решения, изтъква „Дневник".

С второ решение от днешното събрание на акционерите се освобождават Никифор Вангелов и Димитър Колев като членове на надзорния съвет.

На тяхно място са избрани изпълнителният директор на "Пощенска банка" Петя Димитрова и Стефан Ненов, който е бивш служител на "Прайсуотърхаус купърс".

На събранието не са присъствали представители на 18-те общини, които имат общо 2,22 процента от капитала на банката. На общото събрание са присъствали и представители на ЗАД "ОЗК-Застраховане", "Интеркомерс груп плюс" ЕООД, "Търговска асоциация" ЕООД, "Мина Станянци" ЕАД и "Атоменергоремонт" АД, които с решение на управлението "Банков надзор" на БНБ от вчера са с отнето право на глас за следващите шест месеца в общото събрание на акционерите.

#БНБ #Българска народна банка #Столична община #Христо Ковачки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »