Спират далаверата джипове да минават за баничарки

Спират далаверата джипове да минават за баничарки
A A+ A++ A

Нова категоризация на превозните средства ще спре регистрацията на джипове и ванове с по 7 места като товарни автомобили и възстановяването на ДДС при покупката им. Това става ясно от промени в наредбата за типовото одобрение на превозните средства, пише "24 часа".

Предложението на транспортния министър Ивайло Московски трябва да бъде одобрено от правителството до края на тази година.

В категорията фургон вече ще могат да се регистрират само автомобили с 1+1 места и товарен отсек. Досегашният текст за автомобили с 6+1 места отпада.

За тях има дерогация, предвидена в европейска директива, но тя поставя условия за големината на багажното отделение, обясниха от автомобилната администрация. Условията са между седемте места и багажника да има преграда, а багажното отделение да е поне 30% от дължината на колесната база. Това условие реално трябва да отреже джиповете и семейните ванове, обясниха експертите. Причината е, че при тях две от седемте седалки са в багажника и така те не изпълняват условията на директивата.

Реално вратичката за регистрация като товарни остава само за по-големите бусове и мултиванове, при които и седемте места са нормални.

Промените в наредбата обаче не се отнасят за автомобили, които вече имат класификация за фургон на територията на ЕС, а само за нови. Наредбата въвежда и технически изисквания за автокемперите.

#джипове #баничарки #категоризация #Ивайло Московски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"