Сидеров иска обявяването на френския посланик за персона нон грата

Сидеров иска обявяването на френския посланик за персона нон грата
Волен Сидеров Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Волен Сидеров поиска обявяването на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан за персона нон грата. Причината лидерът на „Атака“ да иска дипломатът да бъде изгонен от страната ни е публичната критика на Кабан срещу правосъдната ни система.

„От двадесетина години посланици на чужди държави проявяват абсолютно недопустимо за дипломацията поведение у нас и не получават никаква реакция. Тези дни посланикът на Франция, някой си Дьо Кабан си позволи да каже, че български съдия е осъдил неправомерно", посочи Сидеров, цитиран от "Дарик".

Лидерът на „Атака“ направи паралел как би се възприело подобно поведение на български посланик в чужбина. По думите на Сидеров може дори да бъде подведен и под отговорност.

„У нас реакция няма. Не само че няма, а напротив, на този човек му се дава трибуна непрекъснато. Неговите недопустими за дипломацията изявления се посрещат безрезервно, безкритично както от медиите, така и от политическата класа и няма никаква реакция и от Народното събрание", уточни Сидеров.

Той заяви, че заради действията на Дьо Кабан, той трябва да бъде обявен за персона нон грата и изгонен от България.
Преди дни посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан обвини в телевизионно интервю, правосъдната ни система и посочи, че в нея има "гнили ябълки". Дипломатът даде за пример дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп", гледано от съдия Румяна Ченалова от СГС. Дьо Кабан я обвини в корупция и разкритикува методът по който се разпределят делата у нас.

Ченалова от своя страна отрече обвиненията и на свои ред посочи, че посланникъ е бил подведен. Прокуратурата и ВСС започнаха проверки по случая, а от Министерството на правосъдието обявиха, че ще направят проверка на синдика Панайот Велков.

#Волен Сидеров #Сидеров #Атака #Ксавие Лапер дьо Кабан #Дьо Кабан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »