Трайчо Трайков: Не съжалявам за нищо

Трайчо Трайков: Не съжалявам за нищо
Трайчо Трайков се сбогува с ресорните репортери на среща разговор. „Не съжалявам за нищо“, каза той. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на икономиката в оставка Трайчо Трайков заяви, че не съжалява за нищо, защото е ръководил повереното му министерство според своите възможности.

Той благодари на екипа си, с който е постигнал „това, което е било възможно да бъде постигнато“, предаде БГНЕС.

„Хората трябва да се сменят, защото, когато ти си направил нещо - следващият след тебе може да използва твоя опит, но да даде и това, което той има повече като възможности“, подчерта министърът в оставка по време на среща разговор, на която се сбогува с ресорните репортери.

Трайчо Трайков беше освободен от поста в петък след завръщането на правителствената делегация от Катар.

Бившият министър не вижда грешка в работата си по овладяването на кризата в „ГОРУБСО–Мадан“.

„Компанията е приватизирана през 1999 г. Тя се състои от два компонента – активи и концесия, която дава правото да се използват природните богатства, които принадлежат на всички българи. Това, което ние като министерство можем да направим, за да контролираме и за да гарантираме спазването на законите, е при нарушаването им концесията да бъде отнета“, обясни Трайков

Той припомни, че в края на миналата седмица беше даден 30-дневен срок на собственика да изплати заплатите на работниците и поне да постигне споразумение за разсрочване на задълженията си към държавата и към другите доставчици.

Той знае и за пълната данъчна ревизия, за която говори и финансовият министър Симеон Дянков.

„Така че лостовете, които държавата има, в момента се използват“, категоричен е Трайчо Трайков.

Трайчо Трайков, който от сряда ще отстъпи поста на заместника си Делян Добрев, отказа да сподели лична позиция за бъдещето на АЕЦ „Белене“. Отказа да отговори и дали се е сбогувал с премиера. Той каза единствено, че няма да коментира повече темата „Катар“.

Вместо това предпочете да говори за свършеното от екипа му в последните две години и половина – и в ресора икономика, и в ресора енергетика, и в областта на туризма.

В икономиката, която е предимно частна, той подчерта, че министърът трябва да създава облекчения за бизнес климата, да намалява административната тежест, да подобрява мерките за регулиране, да насърчава външноикономическите контакти.

Трайков беше категоричен, че екипът му е правил това по „възможно най-добрия начин“ - проведени са десетки успешни бизнес форуми в чужбина, а през последните две години българският износ бележи ръст от 30%.

„Миналата година износът ни беше колкото целия БВП през 2004 година, над 20 млрд. евро“, каза министърът в оставка.

В енергетиката според него са подготвени достатъчно много проекти.

„Ще има лавина от първи копки и рязане на ленти и в следващата година и половина до края на мандата, и през следващия управленски мандат“, прогнозира Трайчо Трайков.

Тук той изброи и интерконекторните газови връзки с Гърция и Румъния, които ще започнат да се строят в края на годината. Той припомни, че днес министър-председателят трябва да подпише нови документи за изграждане на връзката с Турция.

Вчера изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг е подписал в Атина меморандум за предпроектно проучване за терминал за втечнен газ в северното гръцко Егейско море.

„Този терминал трябва да бъде регионален проект за страните от Югоизточна Европа. Освен Гърция и България към него вероятно ще се включат и Румъния, и Сърбия, и Македония. Той допълнително ще осмисли българо-гръцката връзка, на първо време чрез внос на катарски, алжирски газ, а след не много години очакваме да започне доставката на втечнен газ от новооткритите находища в Средиземно море, между Кипър и Израел“, каза още Трайков.

#Румъния #Гърция #енергетика #износ #БВП #Делян Добрев #Катар #АЕЦ „Белене“ #Мадан #ГОРУБСО #оставка #Трайчо Трайков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"