Станишев: Каква е позицията на Борисов за „Белене“?

Станишев: Каква е позицията на Борисов за „Белене“?
Според Сергей Станишев (на снимката) България в момента се управлява от триумвирата Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Снимка:БГНЕС
A A+ A++ A

Заради неясната позиция на кабинета „Борисов“ за АЕЦ „Белене“ проектът може да се оскъпи, а България може да загуби контролния пакет акции от 51%, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на партията.

„Не знам каква е разликата в позициите на Трайков и Борисов за АЕЦ „Белене“, освен че заради бездействие от две години и половина този проект е оскъпен с над 2 млрд. и са похарчени над 300 млн. евро за нещо, което очевидно това правителство няма намерение да прави“, каза Сергей Станишев.

Той посочи, че премиерът Бойко Борисов не е дал ясен отговор за причините за освобождаването на бившия икономически министър Трайчо Трайков.

„Защо е сменен Трайчо Трайков – заради Катар ли, след като отговорен е Николай Младенов“, пита Станишев.

По думите му атомната централа е замислена от Тройната коалиция като български проект с 51% българско участие и дори е бил намерен стратегически инвеститор RWE, който впоследствие е бил изгонен.

„Сега съществуват два риска: оскъпяване на проекта – с неясни мотиви и вероятно договорки зад завесата, и второ – България да загуби контролния пакет“, каза лидерът на социалистите.

Според Сергей Станишев България в момента се управлява от триумвирата Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Симеон Дянков.

„Цветан Цветанов е отговорен за цялата ченгеджийница, която се разгръща в България. Симеон Дянков е отговорен за потрошаването на държавния резерв, а Бойко Борисов е координатор на всичко това“, коментира Станишев.

Той заяви още, че правителството не е способно да води политика, а цената за това плащат хората.

„Вземат се реални пари от Сребърния фонд и се връщат едни хартийки без никаква гаранция. Застрашава се пенсионната система. Не могат да си съберат приходите, защото контрабандата е титанична и не могат да съберат пари да закърпят дупките в бюджета и ще оставят опоскана държава“, каза още Сергей Станишев.

#Сребърен фонд #тройната коалиция #Николай Младенов #Катар #Трайчо Трайков #БСП #Бойко Борисов #Сергей Станишев #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »