Над 50 национални стачки блокират Италия

Над 50 национални стачки блокират Италия
Снимка: ЕПА/ БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Повече от 50 национални стачки ще блокират Италия. Парализирани ще са училищата, болниците, летищата, магистралите и обществения транспорт в страната, след като два големи синдиката призоваха за протест срещу реформа в трудовото законодателство, съобщават световните медии.

Сред реформите на премиера Матео Ренци е въвеждане на регулации за по-лесно уволнение на служители. Профсъюзите също са против намаляването на разходите в бюджета за 2015 година. 

Комбинацията от промяна в трудовото законодателство и бюджета не насърчават трудовия пазар и компаниите да инвестират, заяви Сузана Камусо, ръководител на най-големия и най-радикалния синдикат CGIL.

Най-многобройно участие в протестите се очаква в Рим и Торино.

Преди стачката Ренци заяви, че няма да се откаже от плановете за промени на трудовия пазар и изкарване на Италия от трета рецесия за последните седем години. Той обеща да не се подава на натиска на синдикатите, но все пак изрази „дълбоко уважение" към протестиращите.

Новите регулации на Ренци, Jobs Act, които бяха одобрени този месец, позволяват по-лесни уволнения на служители от компаниите без да е необходимо да се плаща обезщетение - особено за наскоро наетите служители.

#Матео Ренци #Италия #стачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"