512 пожара за денонощие заради запалени стърнища

512 пожара за денонощие заради запалени стърнища
Въпреки предупрежденията на пожарникарите в повечето райони продължава безконтролното палене на отпадъци, сухи треви и стърнища. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

512 пожара в страната са били потушени от „Пожарна безопасност и защита на населението“ само за последното денонощие, а в Пазарджишко възрастен мъж почина от задушаване, след като запалил отпадъци.

76-годишният мъж решил да почисти старите сухи треви и отпадъци от имота си край пазарджишкото село Синитево и ги запалил, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията в Пазарджик.

Огънят обаче бързо обхванал голяма площ. Когато възрастният мъж видял, че пламъците ще изпепелят и намиращите се наблизо оранжерии със зеленчуци, се опитал да ги изгаси, но гъстият дим го задушил.

Пристигналите на мястото пожарникари бързо угасили пожара, но открили обгорялото тяло на пенсионера.

13-годишният Божидар пък се обеси в събота от страх да не му се карат, защото подпалил поляната край шуменското село Дибич. Тринайсетгодишно момче е намерено обесено на крайпътно дърво.

От МВР алармират, че въпреки предупрежденията на пожарникарите в повечето райони продължава безконтролното палене на отпадъци, сухи треви и стърнища.

Това е в нарушение на нормативната уредба и може да доведе до сериозни последици за горския и полския фонд. Задимяването по пътните артерии създава реални предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Възникват ситуации, при които огънят може да засегне къщите в населените места и вилните зони, предупреждават от полицията.

Особено усложнена е пожарната обстановка в областите Пловдив, София, Плевен и Велико Търново, в които огнеборците гасят по над 70 пожара на денонощие.

Сформирани са съвместни екипи, които ще осъществяват превантивен контрол за недопускане паленето на стърнища и сухи треви. Проверки ще се извършват освен в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

#„Пожарна безопасност и защита на населението“ #сухи треви #МВР #Пазарджик #стърнище #пожар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"