Директорът на ЦРУ призна за непозволените методи при разпит

Директорът на ЦРУ призна за непозволените методи при разпит
A A+ A++ A

Директорът на ЦРУ Джон Бренън заяви, че в някои случаи служители на управлението са прилагали непозволени методи при разпит на заподозрени в тероризъм след трагедията от 11 септември, предадоха информационните агенции.

По думите му, по онова време ЦРУ все още не са били изготвени инструкции да воденето на разпитите, затова в някои случаи са прилагани методи, които е трябвало да бъдат забранени.

Същевременно Бренън коментира, че прилагането на по-твърди методи за разпит помага да бъдат предотвратени нови нападения и да бъдат заловени опасни престъпници.

Във вторник, 9 декември, демократите в сената публикуваха доклад, в който се казва, че при разпити в ЦРУ са прилагани методи като мъчения, симулация на давене, лишаване от сън. Въпреки скандалния документ, редица политици защитиха агенцията. Сред тях и бившият вицепрезидент Дик Чейни, който каза, че президентът Буш е знаел всичко, което е трябвало да знае.

„Направихме точно това, което трябваше за залавянето на отговорните за атентатите от 11-ти септември и за да бъдат предотвратени нови атаки”, обяви бившият вицепрезидент на САЩ Дик Чейни.

Сенатори пък поискаха оставки. „Президентът трябва да уволни високопоставените служители, които са били инструмент на тази програма. Това означава, директорът на ЦРУ да подаде оставка”, коментира сенаторът демократ от Колорадо Марк Удал.

Правозащитници поискаха съд за агентите, измъчвали задържаните за тероризъм.

#ЦРУ #Сенат #Джон Бренън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино