Гръцки сценарий, ако България пипне Сребърния фонд

Гръцки сценарий, ако България пипне Сребърния фонд
Според Георги Ангелов от „Отворено общество“ парите от Сребърния фонд са половината от фискалния резерв и изваждането им оттам ще срине рейтинга на страната и ще изгони инвеститорите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако България вложи парите от Сребърния фонд в държавни ценни книжа, ще остане с най-малкия фискален резерв в Европа, предупредиха водещи икономисти.

На дискусия за предлаганите от управляващите промени в резервния фонд заместник финансовият министър Боряна Пенчева обясни, че идеята е постигане на по-висока доходност при минимален риск, предаде БНР.

„Въпреки че има положителна номинална доходност, около 42 млн. лв. на година се загубват заради инфлационната обезценка“, подчерта тя.

Контрааргументите на икономиста Георги Ангелов от „Отворено общество“ са, че парите от Сребърния фонд са половината от фискалния резерв и изваждането им оттам ще срине рейтинга на страната.

„С 50-100 милиона да хвърлим от Сребърния фонд на борсата нищо няма да се промени, ако изгоним 300 милиона инвеститори, които си тръгнат. 3 милиарда облигации, евробондове, които през януари трябва да платим, не можем да ги платим с наши ценни книжа, които стоят във фискалния резерв. Трябва да имаме ликвидни пари в евро“, категоричен е Георги Ангелов.

Икономистът обясни още, че всички еврофондове се финансират от фискалния резерв, след това Европейската комисия ги възстановява половин година.

Бившият министър на икономиката Николай Василев описа и по-черен сценарий - като този в Гърция и стопените пари на гръцките пенсионери.

„Държавната пенсионна система очевидно дългосрочно ще намали значително пенсиите, „дай Боже, изобщо да има пенсии“, каза Василев.

Лидия Шулева, автор на сегашния Закон за Сребърния фонд, обясни, че ако досега парите са управлявани по предлаганата схема от финансовото министерство, загубите са щели да бъдат катастрофални.

„Нямаше да говорим за отрицателна доходност от 2%, а щяхме да говорим за загуба на основна стойност от 80%“, каза Шулева.

#държавни ценни книжа #Боряна Пенчева #„Отворено общество“ #Закон за Сребърния фонд #фискален резерв #пенсии #Лидия Шулева #Николай Василев #Георги Ангелов #Сребърен фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"