НЕК дължи над 3,5 млрд. лева

НЕК дължи над 3,5 млрд. лева
A A+ A++ A

За първите 10 месеца на годината загубите на НЕК от продажба на ток на регулирания пазар са над 850 милиона лева. Задълженията на дружеството към производителите на електроенергия са 1,2 млрд. лева, а към други фирми и компании - над 2,3 млрд. лева. Общо дълговете на холдинга надхвърлят 3,5 млрд. лева. Това съобщи изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.

"Това е баснословна сума", заяви той и изрази надежда, че НЕК няма да фалира. По думите му обаче за 2014 г. дружеството ще е на загуба с над 600 млн. лв. Сметката показва, че през миналата година загубата за дружеството е била с със 332 млн. лв. по-малка.

Разминаването се е получило, тъй като определената от ДКЕВР цена, на която НЕК продава електроенергия на крайните снабдители е различна от цената, на която я купува от производителите.

По думите на Илиев, ако НЕК фалира, цената ще бъде платена от всички - и от потребителите на ток, и от производителите.

Той заяви още, че ако НЕК губи 10%, то и производителите трябва да губят 10%, за да може всеки да поеме своята част от стойността. Според него корекциите на цените няма да се отразят на битовите потребители.

„Не искам да вдигам цената на всички, а увеличението да бъде само за определени потребители, например подоходно", обясни Илиев и посочи, че след Нова година ще бъде готов с конкретни мерки, които да предложи.

#НЕК #задължения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"