Бизнесът реагира остро на протеста на КНСБ

Бизнесът реагира остро на протеста на КНСБ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бизнесът реагира остро срещу протеста на КНСБ, изкарал над 5000 души по улиците на София в четвъртък. В обща декларация на представителните организации на българските работодатели АИКБ, БСК, БТТП и КРИБ изразяват тревогата си от „засиления натиск върху компетентните институции за промени в основни параметри на проектите на закони за Държавния бюджет и за Бюджета на държавното обществено осигуряване".

Те предупреждават, че „евентуално приемане на погрешни управленски решения" ще имат негативен ефект върху българската икономика. Работодателите декларират, че отстояват позициите си, които са важни за устойчивото развитие на страната ни:

1. Да не се допуска административно увеличение на минималните осигурителни доходи по квалификационни групи професии.

2. Максималният месечен размер на осигурителния доход да се запази.

3. Да се запазят размерите на осигурителните вноски и установеното към момента разпределение на вноските между осигурителя и осигуреното лице.

4. Да се запази балансирания подход към задължените лица по отношение на плащането на осигуровки.

5. Да се въведе лична осигурителна вноска за държавните служители и за служителите от специалните ведомства.

6. В зависимост от демографската прогноза пенсионната възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО да се увеличава от 2015 г. със стъпка от 2 до 6 месеца годишно за двата пола до достигане на 65 г.

7. Осигурителният стаж също да продължи да нараства според действащото законодателство - с по 4 месеца за всяка календарна година до достигане на осигурителен стаж 37 г. за жените и 40 г. за мъжете.

8. Да се въведе диференцирана (спрямо длъжността и степента на тежест и сложност на труда) възраст за пенсиониране на лицата по чл. 69 от КСО при запазване на изискуемия стаж от 27 години, от които 2/3 действително изслужени като кадрови военнослужещи или държавни служители по Закона за МВР и другите специални закони.

9. Изискуемата възраст за пенсиониране на работещите при условията на І-ва и ІІ-ра категория труд да нараства в съответствие с нарастването на възрастта за работещите в ІІІ-та категория труд, до постигане разлика в размер на 8 години по-малко за І-ва категория и 3 години по-малко за ІІ-ра категория срямо общото изискване за ІІІ-та категория труд.

#КНСБ #протест #синдикати #бизнес #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"