26 районни съдии подкрепиха колегите си, искат оставки в СГС

26 районни съдии подкрепиха колегите си, искат оставки в СГС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

26 съдии от Софийския районен съд (СРС) застанаха зад колегите от Софийски градски съд (СГС), които поискаха оставките на ръководството си. Те изпратиха позицията си до Висшия съдебен съвет в отворено писмо до медиите.

Припомняме, че в сряда съдии от Градския съд с писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) поискаха председателят на съда Владимира Янева и заместниците й Богдана Желявска и Петя Крънчева да освободят постовете. Те обосноваха искането си със случаите с разпределянето на делата. Съдиите твърдят, че нямат доверие в действията на ръководството си и са обезпокоени, че авторитетът на СГС ще се срине непоправимо.

В писмото си до Висшия съдебен съвет съдиите от Районния съд в четвъртък изтъкват, че авторитетът на редовните магистрати може да бъде защитен единствено чрез ефективен контрол и незабавни мерки срещу порочните практики и неглижирането на възникващите проблеми при управлението на съдебната система.

Според магистратите проблемът в СГС е вследствие на бездействието от страна на Висшия съдебен съвет. Те смятат, че от ВСС са проявили бездействие както по отношение на предходни случаи, засягащи други дела и поставящи въпроси за системата за случайно разпределение на дела, така и в рамките на разглеждани дисциплинарни производства, при които не са се изяснили въпросите дали съответните нарушения са свързани и с дейността на ръководството на съда.

#ВСС #СГС #Владимира Янева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »