Парите за образование пак са намалени, алармира учителският синдикат

Парите за образование пак са намалени, алармира учителският синдикат
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парите за средно образование и през следващата година са намалени. Това алармира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от БНР. Такева обаче очаква промяна след разговорите с всички политически сили в парламента. Тя изтъкна, че средствата за средното образование за 2015 г. от БВП са намалени с 0,07% спрямо 2014 г.

Синдикатът на българските учители настоява да бъдат отпуснати 20 млн. лв. за осигуряване на целодневната организация на работа в средищните училища. Синдикалистите искат още за транспорта на учениците да бъдат осигурени 6 млн. лева, тъй като не достигат. Останалите искания са за 5 млн. лв. допълнително за единен разходен стандарт за извънкласните училищни звена, 13 млн. лв. за увеличаването на минималната работна заплата за страната, обясни Янка Такева.

Тя е убедена, че това ще се случи, защото са положени усилия при разговорите с всички политически сили. Такева е получила уверението лично на финансист номер 1 и заместника му, както и това на Менда Стоянова, че всичко ще се случи. „Нямам основание да не им вярвам", заключи синдикалистката.

На конференцията Такева прогнозира, че в България професионалното дуално образование може да се въведе в пълния му цикъл през учебната 2018/2019 г. За тази цел предстои много работа с бизнеса и с работодателите, посочи председателят на учителския синдикат.

#Янка Такева #образование #БВП #Менда Стоянова #учители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"