Обстановката в Южна и Източна България остава тежка

Обстановката в Южна и Източна България остава тежка
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В 4 общини в Южна България продължават да бедстват. В Раднево, Гълъбово, Мъглиж и Николаево ситуацията се подобрява, но не достатъчно, за да се премахне бедственото положение.

Критична е ситуацията и в община Николаево. Там село Нова махала се оказа във воден капан. Въпреки това хората не желаят да се евакуират. Кметът на общината Косьо Косев посочи, че причина за усложнената обстановка е контролираното изпускане на язовир „Копринка“, което води до разлива на р. Тунджа. „Водата идва от нивите към селото. На някои места височината на вълната е около метър. Хората обитават вторите етажи на къщите си и не желаят да бъдат евакуирани“, заяви градоначалникът пред БНР.

Нивото на река Тунджа леко се е понижило в районите при Ямбол и Елхово, но все още не е в нормални граници. При Елхово то е 4 метра и 32 сантиметра, а в Ямбол - 5 метра и 27 сантиметра. Остават наводнени повече от 250 обекта в жилищната и промишлената част на града. Денонощно се изпомпва водата на мазетата на четири жилищни блока, за да не се намокрят електрическите табла.

Пътят Стара Загора-Казанлък остава затворен. Преустановено е и минаването по трасето до планинското село Сливито.
Дигата край подстанцията в Гълъбово е готова, след като изграждането й е продължило през цялата нощ. В четвъртък е започнало изпомпването на водата, а след това и подсушаване на съоръженията.

Усложнено е положението и при пловдивското село Белозем. Скъсан отводнителен канал е наводнил земни площи в населеното място. Това съобщи кметът на селото Иван Тачев, информира Радио „Фокус”. „Няма опасност за жителите на селото, тъй като водата се излива на километър и половина от Белозем. Около хиляда декара са под вода. Притокът е огромен, тъй като водата по отводнителния канал идва от Марица“, подчерта Тачев.

Нивото на река Марица при Свиленград пък е с 5 сантиметра над критичните 5 метра. Водата е направила пробив в издигнатите диги от чували с пясък, близо до квартал "Гарата". Има залети земеделски площи, но няма наводнени къщи и постройки. Бедствено положение обаче няма да бъде въведено, тъй като е създадена необходимата организация по преодоляване на кризата, успокои кметът на Свиленград Георги Манолов.

55 хиляди абонати на ВиК в Хасково и община Минерални бани са без вода заради наводнената помпена станция "Ябълково".

В бедствено положение остава и община Белоградчик. Вече седмица е повреден основния далекопровод. Все още има селища без ток, постоянно постъпват сигнали за нови аварии. Врачанските села Згориград и Мраморен и вчера са останали на тъмно след ново прекъсване в електрозахранването.

#наводнение #Тунджа #Иван Тачев #Гълъбово #Елхово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »