Брюксел ще сортира софийския боклук и през 2012 г.

Брюксел ще сортира софийския боклук и през 2012 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия вероятно няма да вземе решение до края на годината за финансирането на завода за битовите отпадъци от София, но предстои да се произнесе, съобщиха от ЕК.

Министерството на околната среда е изпратило преди седмица в Брюксел искането за отпускане на средства по преработения проект за завода за столичните отпадъци и очакваше да има решение до края на годината, каза Карстен Расмусен, ръководител на отдела за България в Главна дирекция „Регионална политика“ в Европейската комисия, цитиран от БНР.

Според Карстен Расмусен България е изпратила документите по-рано, отколкото е очаквала Европейската комисия. Проектът за завода за третиране на отпадъците в София беше преработен по препоръка на Еврокомисията.

БНР припомня, че от Брюксел не одобриха първоначалния вариант, който предвиждаше изгаряне на остатъка от преработения боклук в завод в друг град в страната, защото не е икономически обосновано. Сега остатъкът ще се изгаря в „Топлофикация – София“.

„Няма да се наложи транспортиране на големи разстояния. От друга страна, ще се осигури алтернативно гориво за „Топлофикация – София“, допълни заместник-министърът на околната среда Ивелина Василева.

В края на следващата година ще се разбере колко средства са необходими за инсталацията, която трябва да се постави в „Топлофикация – София“. Финансиране ще се очаква от Европейската комисия едва през 2014 г.

„Процедурите в „Топлофикация“ се подготвят за заданието за анализа и предпроектното проучване, като очакваме безвъзмездно финансиране от фонд „Козлодуй“, което да бъде одобрено до края на годината“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Но докато се постави необходимото съоръжение в столичната топлофикация, остатъкът от преработения отпадък ще се изгаря временно в завод в страната, въпреки че точно с това не беше съгласна Европейската комисия.

Около 176 милиона евро са предвидени за изграждането на завода за отпадъци в София.

#Карстен Расмусен #ЕК #Европейска комисия #рециклиране #отпадъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"