Ново обвинение срещу Веселин Георгиев–Батко

Ново обвинение срещу Веселин Георгиев–Батко
Веселин Георгиев–Батко. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Срещу бившия директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ (РПИ) Веселин Георгиев, известен с прозвището Батко, е внесен нов обвинителен акт за нарушение на Закона за обществените поръчки, съобщи софийският градски прокурор Николай Кокинов.

На 8 февруари прокуратурата е внесла в съда обвинението за престъпление по служба в периода от октомври 2006 до ноември 2007 г., каза Кокинов, но отказа повече подробности.

Той единствено уточни, че са настъпили значителни вредни последици, което е установено след доклад на Сметната палата.

Днес Кокинов представи пред журналисти отчета на Софийска градска прокуратура (СГП) за миналата година, предаде БТА.

През юни 2011 г. Софийският градски съд върна на прокуратурата делото срещу Веселин Георгиев заради допуснати нарушения, още когато му е повдигано обвинение. Според обвинението в периода юли 2006 - ноември 2007 г. бившият пътен шеф одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и три фирми, с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. От това държавата е ощетена с около 120 млн. лв.

Скандалът с Веселин Георгиев, станал популярен като „Батко и братко“, започна в началото на 2008 г. след журналистическо разследване, според което тогавашният шеф на пътния фонд има интереси в същия бизнес.

Според публикацията фирма „Биндер“, управлявана от брата на Веселин Георгиев, е получила поръчки за 120 млн. лв. за ремонт на пътища и чистене на сняг.

Заради скандалите в Пътния фонд в края на януари 2008 г. от ЕК спряха средствата от еврофондовете за България за пътна инфраструктура.

Все още в досъдебна фаза е разследването срещу бившата шефка на фонд „Земеделие“ Ализан Яхова, съобщи още Николай Кокинов.

То е образувано на 12 януари 2010 г. за безстопанственост за 12 договора за консултации, като за всеки от тях са настъпили вреди за Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) от по 4750 лева.

Той уточни, че за трети път, след две поредни връщания, обвинението срещу бившия премиер Сергей Станишев отново е в съда.

Лидерът на БСП е обвинен, че докато е управлявал страната, е загубил 7 папки с информация, която представлява държавна тайна. След близо 20-месечно разследване обаче СГП издаде постановление с предложение Станишев да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложена само глоба.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници