15 съдии поискаха оставката на Владимира Янева

15 съдии поискаха оставката на Владимира Янева
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

15 съдии от Софийския градски съд поискаха оставката на административния ръководител Владимира Янева и на заместниците Богдана Желявска и Петя Крънчева.

В писмо до Висшия съдебен съвет, огласено и пред медиите, като причина за поисканите оставки са посочени съмнения за безпристрастното разпределение на делата в Градския съд.

За пореден път обществото е ангажирано със съмнения за случайното разпределение на делата в СГС, е отбелязано в писмото. "Обръщаме се по повод поредния случай, в който в публичното пространство се изнесоха данни, поставящи под съмнение законосъобразното протичане на дело в Софийския градски съд, в конкретния казус – относно разпределението на търговско дело и дължимото равноправното третиране на страните по него", заявяват магистратите.

Отправен е упрек и към дейността на Висшия съдебен съвет. "Считаме, че този проблем е следствие на бездействието, което Висшия съдебен съвет проявяваше, както по отношение на предходни случаи, касаещи други дела и поставящи въпроси за системата за случайно разпределение на дела, така и в рамките на разглеждани дисциплинарни производства, при които не се изясниха въпросите дали съответните нарушения са свързани и с дейността на ръководството на съда", отбелязват 15-те съдии и настояват ВСС да извърши проверка на дейността на ръководството на съда.

"Считаме, че ежедневните ни усилия да изпълняваме качествено и почтено своите съдийски задължения заслужават отграничаването им от породилите се съмнения за порочни практики и процеси, станали нарицателни за съдебната система. За да им се противопоставим ефективно, явно не е достатъчно само неучастието ни в такива", изтъкват още съдиите.

Писмото е подписано от 15 съдии от СГС. Според Обобщения доклад за дейността на съда за 2013 г. в него работят общо 126 съдии, 30 от които са командировани от други съдилища в страната. Сред подписалите писмото е съдия Весислава Иванова, която е сред най-активните членове на Съюза на съдиите в България, такива са и по-голямата част от останалите магистрати, които се обявяват за оставка на ръководството на съда. От писмото става ясно, че то е подкрепено и от съдия Величка Цанова, която бе и.д. председател на СГС до избирането на Владимира Янева за ръководител на съда. Владимира Янева, която е семейна приятелка на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, бе избрана за председател на СГС от предишен състав на ВСС през май 2011

#Софийски градски съд #Владимира Янева #СГС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"