Вертикален газов коридор създават България, Румъния и Гърция

Вертикален газов коридор създават България, Румъния и Гърция
A A+ A++ A

Споразумение за изграждане на вертикален газов коридор е подписано между България, Румъния и Гърция след срещата на енергийните министри от ЕС в Брюксел. Съоръжението ще бъде с обем 3-5 млрд. куб. метра газ и ще се запълва от различни източници, съобщи Министерството на околната среда, енергетиката и промените в климата на Гърция, цитирано от РИА Новости.

Това е нов маршрут за природен газ, който обединява националните мрежи на трите държави чрез свързващи тръбопроводи. По него газът ще се доставя от Гърция към България и Румъния, а след това е възможно и за други държави в Централна и Източна Европа.

Природният газ ще бъде доставян през гръцката мрежа от завода за втечнен природен газ в Реветус от Трансадриатическия газопровод, който ще минава през Северна Гърция, и от плаващата станция за регазификация в Северна Гърция, се казва в съобщението.

Обявените от трите държави намерения се вписват в общия стремеж за по-бързо и пълно свързване на газопроводните системи в Централна и Източна Европа с останалата част от континента. В съвместното изявление се пояснява, че това особено много важи за свързаността на България с нейните съседи.

Всички участници са се съгласили, че трябва да останат силно решени за свързването на Централна и Югоизточна Европа към европейския газов пазар. Те са се обединили и около мнението, че е необходимо източниците, доставчиците и пътищата на доставките на газ да бъдат разнообразени

#газов коридор #втечнен газ #Гърция #България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »