Ислямистите освободиха и последния френски заложник

Ислямистите освободиха и последния френски заложник
Лазаревич (вторият отляво надясно) с близките си и президента Оланд. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Последният френски заложник бе освободен от джихадистите след 3 години в плен. Серж Лазаревич бе посрещнат на френска земя от семейството си и президента Франсоа Оланд. 51-годишният мъж се пошегува с Оланд и близките си, след като слезе от самолета с дъщеря си. Последва емоционална прегръдка с майка му и сестра му.

Очаква се да бъде отведен незабавно във военна болница за прегледи преди да се върне при семейството си, съобщи дипломатически източник. "Лекарят го прегледа в самолета и той се чувства добре", каза още представителят на властите.

Лазаревич беше отвлечен от въоръжени мъже в Мали на 24 ноември 2011 г., докато беше на бизнес пътуване с друг французин, Филип Вердон. Отговорност за отвличането им пое "Ал-Кайда" в Ислямски Магреб. Четирима журналисти, държани от сирийски джихадисти, бяха освободени по-рано тази година. За момента няма информация как е било постигнато освобождаването и дали Франция е платила откуп.

Лазаревич беше последният от десетината френски граждани, отвлечени в последните години, като миналата година държаните в плен в Африка достигнаха 15 души.

#Франсоа Оланд #Мали #ислямисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »