31 души задържани при операция „Фактуристите“

31 души задържани при операция „Фактуристите“
Организираната престъпна група от 2008 г. досега е ощетила държавния бюджет с над 2 200 000 лева от невнесен ДДС. Снимка: poligraff.net
A A+ A++ A

В хода на специализираната операция „Фактуристите“ са задържани 31 души, съобщиха от пресцентъра на МВР.

За задържаните се смята, че са членове на организирана престъпна група, която от 2008 г. досега е ощетила държавния бюджет с над 2 200 000 лева от невнесен Данък добавена стойност.

Съвместната специализирана операция на служители от главните дирекции „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и „Криминална полиция“ се проведе в понеделник на територията на Пловдив, София, Самоков и Шумен.

Операцията с кодово име „Фактуристите“ е във връзка с разследване по две досъдебни производства под надзора на Специализираната прокуратура за престъпление по чл. 321 от Наказателния кодекс.

Установена е организирана престъпна група, която в периода от 2008 г. до настоящия момент е нанесла на държавния бюджет щети за над 2 200 000 лв. Те са от невнесен ДДС при търговия основно с кабели, строителни материали, внос на плодове и зеленчуци и услуги.

Групата създавала и контролирала фирми на социално слаби и лица от ромски произход, като съставяла документи с невярно съдържание – договори за наем, приемо-предавателни протоколи, фактури, разписки и др.

Като резултат се неутрализират задълженията по Закона за ДДС на дружества с реална икономическа дейност. В престъпната схема участвали десетки дружества, основно от Пловдив и София, една част от които са в процес на ревизии по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

На територията на София по реда на Закона за МВР са задържани 10 души, шестима от тях – криминално проявени за измами, имуществени престъпления, престъпления против личността, документни престъпления, упражняване на професия без разрешение.

На територията на Шумен е задържан 29-годишният В.Й., регистриран за кражби и телесна повреда.

На територията на Пловдив са извършени претърсвания на 18 адреса и са задържани 17 души - петима от тях регистрирани за документни и данъчни престъпления.

На територията на гр. Самоков са задържани трима криминално проявени за измами и документни престъпления.

В хода на операцията са иззети вещи, доказващи съпричастността на участниците в групата към извършената престъпна дейност – компютърни конфигурации, счетоводни документи, печати и др.

Материалите са докладвани на Специализираната прокуратура. Действията по разследването продължават.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"